Вероятно скоро ще забравим за кариесите и пломбите …

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

pixabay.com
Ивайло Красимиров

Зъбните пломби скоро могат да останат в историята, благодарение на едно откритие – лекарството наречено Tideglusib. Интересно е, че то е разработено, за да третира болестта на Алцхаймер, но се оказва, че също така може да подпомогне естественото възстановяване на зъбите, като им позволява сами да оправят появилите се кариеси.

Tideglusib стимулира стволовите клетки в зъбната пулпа, която е източникът на нов дентин. Дентинът е минерализирана субстанция намираща се под емайла на зъбите, който често бива разяждан от кариеси.

Зъбите могат естествено и без помощ да възстановят дентина, но при определени условия. Зъбната пулпа трябва да бъде изложена на инфекция в следствие на кариес или травма за да предизвика производството на нов дентин.  Дори и тогава обаче, зъбът ще бъде способен да възстанови естествено много тънък слой , който няма да бъде в състояние да запълни появилия се кариес. Тук идва ролята на Tideglusib, който потиска ензима GSK-3 спиращ образуването на нов дентин.

При изследването, учените са вкарали малки биоразградими гъбички направени от колаген и просмукани с Tideglusib, в кариесите на зъбите. Те са предизвикали производството на дентин и след около 6 седмици кариесите са изчезнали, а колагеновата структура на гъбичките се е разтворила и изчезнала, като е останал само здравият и възстановен зъб. Тази процедура засега е изпитана само върху зъби не мишки.

„Направените  опити дават реална възможност това лечение бързо да стане практика в клиниките. Лесното прилагане на тази технология за лечение на зъбите я прави идеално приложима в зъбните клиники и скоро чрез нея ще можем да защитаваме зъбния пулп и да възстановяваме дентина“, казва професорът от Кингс Колидж в Лондон Пол Шарп.

Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори