Китайци работят върху ваксина против кариеси

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Китайски учени от института по вирусология Ву Хан към Китайската академия на науките, работят за създаването на ваксина, която може да предотврати появата на кариеси на зъбите.

Воденият от Ян Хумин екип  тества смес от синтетични протеини, която може да предотвратява появата на кариеси. Кариесът се причинява от бактериите Streptococcus mutans (S. mutans).

В предишни свои изследвания, този колектив изпробва като защита срещу образуването на кариеси смес от протеини, която обаче се оказа, че предизвиква някои странични ефекти, включително възпалителни процеси.

Сега екипът е усъвършенствал изобретения синтетичен протеин, който е вече второ поколение. При опити с мишки, сместа от протеин е вкарвана в устната кухина през носа. При мишки които нямат кариеси, синтетичният протеин има почти 65% профилактичен ефект, а при такива, които вече имат развити кариеси е предизвикан в 53% лечебен ефект.  Страничните ефекти са били значително по-малки.

Според Световната здравна организация денталните кариеси са основен здравен проблем за повечето страни в света, въпреки напредъка в грижата за зъбите. Между 60 и 90% от учениците в развитите страни страдат от кариеси на зъбите.

Евентуален успех на китайските учени би бил от полза за милиони хора. Най-голямо влияние тази ваксина би оказала на хората в по-отдалечени и неразвити райони, където регулярният достъп до дентални услуги е затруднен.

Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори