Вирусът на бяса започва да помага на хората

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Гръбначен мозък на мишка, поразен от модифицирания бяс. © Andrew Murray
Антония Михайлова

Малко болести са способни да се сравнят с бяса по скорост на самовъзпроизвеждане и разрушаване на мозъка. Вирусът се размножава, разпространява се от клетка към клетка и мозъкът вече не може нормално да функционира и умира.

Именно поради своята скорост на разпространение вирусът на бяса е станал толкова полезен.

Преди осем години изследователите в института Солк изясниха, че като отстранят определен ген от вируса на бяса, използван във ваксините, могат да ограничават разпространението на вируса. Това помогнало да се фиксира как бясът се разпространява от един неврон към друг.

И все пак вирусът бързо убивал носителя и унищожавал невроните. Сега изследователите от Колумбийския университет са открили щам на бяса, който доста дълго не убива мозъка, а вместо това оставя невроните живи, като позволява да се развиват методите на изследване и диагностика на мозъчните заболявания, които по-рано бяха невъзможни.

Какво конкретно се има предвид? Ако се зарази животно с бях, то може да се създаде дълбока карта на невроните, просто като се следват тези участъци от мозъка, които са били заразени. Но обикновеният вирус почти веднага унищожава невроните и скоро се губи.

Новият вирус, на който в добавка е придадена и биолуминесценция, позволява да се състави невронна карта на живия мозък, буквално показвайки какви неврони се активират при поражение и как това влияе на поведението на носителя.

Както казва Андрю Мъри – един от изследователите, „не можеш да построиш схема на връзките, ако не виждаш как непосредствено са свързани помежду си отделните звена. Нашият метод дава цялостен подход към разбирането на невронните вериги и дори помага да се свържат отделни участъци от мозъка с поведението“.

Ученият обяснява, че с помощта на модифицирания вирус на бяса може да се създаде карта на работата на мозъка в нормални условия, а също да се разбере как да се борим с мозъчните болести. По такъв начин вирусът на бяса в далечно бъдеще може да помогне на медиците да съставят карта на мозъка за изработване на лечение, генетично оптимизирано към всеки пациент.

Учените дори са подобрили това приспособление на изконните врагове на човечеството с изобретението CRISPR – технология, която позволява ва се модифицират гените, само че тук оптимизираните вируси се използват като инструменти за изучаване на нервната система.

Засега новият вирус на бяса се пробва само на мишки и все още е прекалено опасен за човека. Ако бъде пуснат, той убива носителя месец след заразата. Сега вирусолозите усъвършенстват техниката и се опитват окончателно да избавят вируса от леталните свойства, като му оставят само картографските способности.

Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори