Включете се в състезанието на ЦЕРН „Ускорител за училище“

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© CERN
Антония Михайлова

Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) предлага на гимназисти от целия свят възможността да създадат и проведат научен експеримент, използвайки един от протонните лъчи в Големия адронен колайдер.

Какъв по-добър начин да научите малко повече за физиката на елементарните частици? Състезанието се провежда за трета поредна година и е отворено за групи от поне 5 ученици на възраст не по-малко от 16 години и придружавани от един или двама отговорници.

Повече информация за лъчите, ускорителя и лабораторията можете да откриете в официалния уебсайт на състезанието.

Какво е необходимо да направите?

Измислете семпъл и креативен експеримент, напишете кратко описание и го изпратете заедно с едноминутно видео преди края на март 2016 г. Някои от предишните победители избраха да изследват протонния лъч с уебкамери и създадени в класната стая кристали, а други се насочиха към разпада на частиците и високоенергийните гама лъчи. Какво избирате да тествате вие?

Срокове
  • 17 ноември 2015 – Начало на регистрацията

Измислете име на отбора си и го регистрирайте заедно с контактите на вашия отговорник. Скоро след регистрацията ще започнете да получавате и-мейли с допълнителна информация.

  • 31 март 2016 – Краен срок за предложения

Предложението ви за експеримент трябва да е с дължина 1000 думи. То трябва да е придружено от едноминутен клип. Необходимо е и двете да са на английски език и да бъдат подадени преди полунощ централноевропейско време (CET).

  • Юни 2016 – Обявяване на победителите

ЦЕРН обявява между 10 и 20 отбора, чиито експерименти са одобрени. Един или два от тези отбори ще бъдат обявени за победители и ще бъдат поканени в ЦЕРН.

  •  Септември 2016 – Победителите провеждат експеримента си в ЦЕРН

Точните дати ще бъдат уточнени допълнително.

Награди

Всички участници в състезанието ще получат сертификат. Всеки член на избраните през юни отбори ще спечели тениска, а на училището, което представляват, ще бъде подарен детектор за космически лъчи. Някои от отборите ще имат възможността да посетят близка физична лаборатория.

Девет души и двама отговорници от всеки от печелившите отбори ще бъдат поканени в ЦЕРН за 10 дни, за да проведат експеримента си, като всички разноски ще бъдат поети от организаторите.

Регистрирайте се тук!

Желаете да научите повече?

Вижте това видео, прочетете страницата с често задавани въпроси или пишете на beam-line-4-schools@cern.ch.

Ако желаете да зададете въпросите си на български език, можете да се обърнете към Ива Райнова – iva.raynova@cern.ch.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори