Войната не е в природата на Homo sapiens

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ray_go/Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Изследване на останки от хора, принадлежали към културата Дзьомон (праисторическа Япония) накарало антрополозите да се усъмнят, че войната се явява задължителна за човешкото общество. Статията на учените е публикувана в сп. Biological Letters.

Културата Дзьомон е характерна за ловците-събирачи, населяващи островите на Япония в периода между 14 000 и 300 г. пр.н.е.

Археологът Хисаши Накао (Hisashi Nakao) и колегите му разгледали множество скелети от този период, открити из цялата страна, и почти не установили признаци на смъртоносни рани. Броят на загиналите от такива рани се колебае между 1,82–3,5 процента.

След това учените се опитали да открият „горещите точки“ на Дзьомон – купчини от скелети със следи от насилствена смърт. Но такива концентрирани точки не били намерени, тоест войни в Япония по онова време практически не е имало.

Според учените получените от тях данни свидетелстват, че войнственото поведени не се явява задължително за човека. Причините за войните не са в природата на Homo sapiens, а в екстремните условия – оскъдни ресурси, промяна на климата, ръст на населението.

Други археологически находки сочат силни колебания в броя на случаите на насилствена смърт в различните култури.

Например сред останките от 30 археологически комплекса на Британска Колумбия (III хилядолетие пр.н.е.) броят на убитите стига до 23%, сред жителите на Франция и Дания от епохата на неолита – до 12%. Каменният век в Южна Калифорния се отличава само с 6% загинали от насилствена смърт.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Антропология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори