Индонезийските хобити са изчезнали поне преди 50 000 години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Reconstruction by John Gurche. Photo by Chip Clark
Антония Михайлова

Прочутите „хобити“ от индонезийския остров Флорес са изчезнали доста по-рано, отколкото е прието да се смята – не преди 18 000 години, а поне преди 50 000 години, което поставя под съмнение възможността за техния произход от съвременни хора, става ясно от статия, публикувана в сп. Nature.

Останките от древни хора, които журналистите почти веднага нарекоха „хобити“, са открити в пещерата Лианг Буа на индонезийския остров Флорес през 2003 година. Година по-късно, през октомври 2004, екипът на Майкъл Морууд представи череп и пълен скелет на древния човек с ръст един метър.

Учените обявиха своята находка за нов вид, получил наименованието Homo floresiensis. Първоначално палеонтолозите смятаха, че флореските хора са били потомци на изправения човек (Homo erectus). Благодарение на така наречената островна джуджевидност за милиони години изолация тези древни хора постепенно са се изродили и превърнали в хобити, чийто мозък е бил три пъти по-малък, отколкото на съвременния Homo sapiens.

Отсъствието на нови фосили накара много учени да смятат, че „хобитите“ са били обикновени хора, превърнали се в джуджета поради вродени уродства. Като причини изследователите в различно време назоваваха микроцефалия, синдром на Ларон, кретенизъм и много други нарушения в развитието. Това, разбира се, не накара привържениците на „хобитите“ да променят своето мнение и да ги продължават да ги наричат Homo floresiensis.

Сега екипът на Морууд е представил нови доказателства, че хобитите не са били микроцефални Homo sapiens, след като провели повторна датировка на останките от Homo floresiensis, откритите до тях оръдия на труда и слоеве от почвата.

Причината за провеждането на изследването била това, че разкопките в Лианг Буа разкрили неочаквано сложна геоложка история на пещерата, която сочи, че почвата на нейното дъно, където са открити останките на хобитите, нееднократно е измивана и подлагана на „подмладяване“.

Новите датировки сочат, че всъщност хобитите са изчезнали не преди 18 000 години, както писали Морууд и колегите му през 2004 година, а поне преди 50 000 години. По-конкретно възрастта на самите останки на Homo floresiensis се колебае в пределите между 100 и 60 хиляди години, а изработените от тях оръдия на труда – между 200 и 50 хиляди години.

Подобна възраст на останките, съпоставима с времето на излизането на човечеството от Африка и първоначалното заселване на Югоизточна Азия и Австралия, говори, че хобитите не може да са потомци на кроманьонците – по времето, когато Homo floresiensis са изчезнали, нашите предци още не са били успели да попаднат в Азия и Австралазия.

Интересно е, че приблизително по същото време – преди 50 000 години – са изчезнали много представители на мегафауната на Австралия и други големи животни. Тяхното измиране се свързва с появата на първите хора. Напълно е възможно, че предците на аборигените по някакъв начин да са повлияли на изчезването на хобитите.

За съжаление Морууд не е успял да стане свидетел на този триумф – австралийският професор е починал през 2013 година на 62-годишна възраст от рак. Историята на хобитите едва ли ще завърши с това откритие – противниците на идеята за съществуването на хобитите без съмнения ще се опитат да открият аргументи, опровергаващи последните находки на Морууд и колегите му.

РИА Новости

Категории на статиите:
Антропология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори