Време е да бягаме от Земята, отсече Стивън Хокинг

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

Световноизвестният астрофизик Стивън Хокинг, който е в десетката на гениите на съвременността, смята, че човечеството бързо трябва да усвои други планети. „Крехката планета” Земя след хиляда години ще бъде негодна за живот, смята авторитетният учен.

По време на лекция в медицински център на Лос Анджелис 71-годишният Хокинг призовава хората активно да усвояват Космоса, съобщава CBS. „Трябва да разберем как функционира Вселената и тогава ще можем да я контролираме. По-често гледайте към звездите, а не в краката си. Дори животът да ви се струва тежък, винаги можете да намерите нещо, в което да преуспеете”, казва великият физик.

Хокинг смята, че хората не трябва да се „спотайват” на Земята, а да се разпространят из Космоса. Ученият не изключва съществуването на биологичен живот в отдалечени райони на Вселената , но не смята, че контактът с него ще донесе на човечеството друго освен страдания.

„По-скоро притежаващите съзнание извънземни форми на живот ще представляват за нас огромна опасност. Не изключвам, че Земята може да бъде покорена и разграбена от извънземни. Помнете какво се е случило, когато Колумб е доплувал до Америка. Не мисля, че човешката участ ще бъде по-радостна от съдбата на индианците”, напомня Хокинг.

Хокинг не се съмнява, че извънземните съществуват. Притеснява го друг въпрос: „Реалният проблем е да си изясним как изглеждат те”, казва физикът. И смята, че повечето ни съседи във Вселената са микроби.

Ученият не за първи път призовава човечеството да търси нова планета. Той вече е казвал, че земляните са застрашени от ръкотворни катастрофи от рода на кубинската ракетна криза от 1962 г. и че вероятността от такива катаклизми в бъдеще нараства. Освен това ръстът на населението и ограничените ресурси на Земята ще доведат до това животът на нашата планета да стане невъзможен. Единственият изход да се спасим е колонизирането на други планети.

„Трябва да обмислим всички възможни варианти за спасение – неведнъж е казвал Хокинг. – Ако успеем през следващите двеста години да избегнем катастрофата, човечеството ще бъде в безопасност, тъй като ние ще се разселим по цялата Вселена”.

Наричан „наследник на Айнщайн”, „популяризатор на науката”, „гений”, „звезда на науката”, днес Хокинг е най-четеният и популярен учен.

„Бих искал книгите ми да се продават по летищата наравно с трилърите”, казва той. И го постига. Книгата му „Кратка история на времето” (1988) се превръща в бестселър с продадени над 10 млн. екземпляра по света. Фантастичен рекорд за научен труд. Определена роля в това играе и личната съдба на Хокинг.

През 1963 г. лекарите му поставят диагноза амиотрофична латерална склероза – заболяване, което поразява двигателните неврони и го приковава към инвалидната количка. Тогава му дават не повече от две години живот.

„А през 1985-а получих възпаление на дробовете. Направиха ми трахеотомия. Операцията съвсем ме лиши от възможността да говоря”, споделя Хокинг.

Синтезаторът, който произвежда гласа му, е уникален. Нарича се „Еквалайзер” и дава възможност на учения да избира думи от меню на екрана. Програмата реагира и на движения на главата и очите.

„Единственият недостатък на гласовия синтезатор e американският му акцент. Но така съм свикнал с този глас, че не искам да го сменям, дори да ми предложат британско произношение. Бих се почувствал друг човек”, казва ученият.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори