Все още три минути до полунощ

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wobblecraft/YouTube
Антония Михайлова

Учените оцениха вероятността от настъпването на глобална катастрофа на Земята. Информацията е публикувана на сайта на сп. Bulletin of the atomic scientists.

Експертите оставиха стрелките на часовника на Страшния съд на 23:57, където полунощ означава настъпването на глобална катастрофа на Земята. Основен проблем на човечеството според учените се явява разпространението и модернизацията на ядреното оръжие.

Отбелязва се също, че по пътя към предотвратяване на апокалипсиса са направени важни крачки. Една от тях е парижкото споразумение по климата. Също експертите са оценили положително споразумението по иранската ядрена програма.

В изследването са взели участие физици и еколози от цял свят, сред които 17 Нобелови лауреати.

Проектът „Часовник на Страшния съд“ е разработен от създателите на първата американска атомна бомба през 1947 година за мониторинг на ядрената опасност на планетата.

Стрелките на часовника първоначално показваха 23:53, а полунощ символизираше настъпването на глобална катастрофа на Земята. От момента на своето съществуване стрелките са местени 20 пъти.

Последния път те бяха поставени на 23:57 часа през 2015 година. Тогава учените сметнаха, че главните проблеми на човечеството, способни да доведат до глобален катаклизъм, са били свързани с измененията на климата, противостоянието между Изтока и Запада и усъвършенстването на ядреното оръжие, припомня РИА Новости.

Категории на статиите:
Свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори