Влез в картината на Дали (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Музеят на Салвадор Дали в американския град Сейнт Питърсбърг предлага на своите посетители буквално да се озоват в прочутото платно „Археологически спомен за „Анжелюс“ на Миле“, което принадлежи на ръката на испанския художник.

Картината е нарисувана от Дали през 1935 година и е част от серия, посветена на произведението „Анжелюс“ на Жан-Франсоа Миле. Оригиналният „Анжелюс“ е бил изпълнен по поръчка на американския художник Томас Епълтън, който бил очарован от друга картина на Миле – „Събирачки на класове“.

Платното е получило името си в чест на първите думи на молитвата Angelus Domini, която се чете от католиците три пъти дневно. Картината изобразява селянин и неговата жена по залез. Те стоят и навели глави слушат църковната камбана, канеща ги на молитва. По неясни причини Епълтън така и никога не откупил поръчаната от него работа, затова Миле продал картината през 1860 година само за 1000 франка. Само след 30 години стойността ѝ вече била впечатляващите 800 000 франка.

Салвадор Дали бил сред хората, които са попаднали под очарованието на работата на Миле. Накрая той, вдъхновен от работата на френския художник, нарисувал четири картини, една от които е въпросната „Археологически спомен за „Анжелюс“ на Миле“. В присъщия си стил Дали е „перифразирал“ композицията по свой начин, превръщайки селяните в гигантски скали, в чиито очертания лесно се разпознават персонажите от картината на Миле.

Днес това платно е изложено в музея на Салвадор Дали, точно затова служителите решили да дадат възможност на посетителите да надникнат извън границите на нашата реалност и да се озоват във вътрешността на фантастичния свят, създаден от фантазията на испанския художник.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори