Вселената е гигантски жив организъм?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Димитър Димитров

Възможно ли е наистина животът да се създава само около кислород и вода? Или има други организми, които се нуждаят от съвсем различни елементи. Ако отговорът на този въпрос е положителен, то възможно ли е Вселената да един огромен жив организъм?

Определено е възможно животът да съществува в по-голям мащаб, вероятно „космически“. Четири милиарда години след формирането на планетата, живеем сред слонове, косатки и още около 8 млн. еукариотни организми. По един или друг начин всички живи организми на планетата са свързани и е напълно реално да смятаме, че ние сме част от един голям жив организъм.

Първият човек, който гледал на Вселената като на един жив организъм, е бил гръцкият философ Анаксагорас, но завършената идея е формулирана  от Платон, след това от стоиците и неоплатонизма. Според тази теория структурите като галактики, черни дупки, квазари, звезди, мъглявини и планети, които образуват Вселената са тъкани в жив организъм, нещо като органи в тялото ѝ.spaceХарактеристиките на един жив организъм са раждане, растеж, възпроизвеждане и смърт, но според изследователите този модел може да бъде приложен и върху Вселената. Фактът, че тя се разширява, представлява растежа, а в далечното бъдеще като всеки друг жив организъм, ще настъпи нейният край. А възможно ли е Вселената да се възпроизвежда?

Според известния физик Лий Смолин Вселената вече е създала цяло семейство от скрити зад черните дупки вселени.

„Законите на природата са точно такива, каквито са нужни за зараждане на нашата форма на живот. Представете си ако тези закони се променят дори и леко. Вселената няма да може да поддържа живот и все още е мистерия как тая е толкова гостоприемна за биологични видове.“

Според Смолин е напълно възможно нашата сложна Вселена да преживява космическа версия на биологична еволюция. За много хора тук отново се стига до темата за Създателя. Смолин смята, че ще стигнем до точни отговори, когато сме способни да погледнем зад черните дупки, където нашите физични закони не важат.

Ако Смолин е прав, животът на Земята представлява една много добре преценена еволюционна стъпка в дългия живот на Вселената.

Ancient Explorers

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори