Вулканите не са били способни да изтребят динозаврите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

7-themes.com
Антония Михайлова

Въпреки общоприетото мнение мащабните изригвания на вулкани едва ли са могли да доведат до измирането на динозаврите в края на мезозоя. До този извод са стигнали авторите на статия в сп. Nature Geoscience.

В западната палеонтология е прието да се смята, че вулканичната дейност е изиграла решаваща роля в измирането на динозаврите – тя е променила привичната за тях среда, като я е направила негодна за живот.

В атмосферата много десетилетия поред са изхвърляни продукти на изригването – прах и серен диоксид. Вулканизмът от мезозойската ера, в края на която са измрели динозаврите, обикновено се свързва с базалтови потоци. В местата на разпространението на последните вулканите са изригвали не повече от няколко десетилетия, а между периодите на активност те са спали от стотици до хиляди години.

Учените от университета на Лийдс (Великобритания) са решили да проверят дали това време е достатъчно, за да увреди биосферата. Те са моделирали разпространението на сернистите газове, аналогично на изхвърлянето при изригване на вулкани, които са довели до формирането на Деканските капани и магматичната провинция на река Колумбия.

Установено е, че десетилетно изригване подобно на деканското би дало понижение на температурите на Земята само с 4,5 градуса по Целзий. За сравнение – катастрофалната за човека, но не и пагубна за биосферата като цяло „вулканична зима“ след изригването на вулкана Тоба (преди около 77 000 години) е охладила температурите с 4-10 градуса.

При това температурата на околната среда се е възстановила 50 години след утихването на вулканите. И накрая, макар че киселинните мъгли са могли да погубят чувствителната към тях растителност, като цяло морските и наземните екосистеми са били устойчиви към такъв род въздействия.

Новият модел ще накара учените да погледнат по нов начин на причините за изчезването на динозаврите. Вулканите и астероидите по-рано са признавани за главни виновници за гибелта на големите гущери.

През 2014 година геолозите откриха, че 250 000 години преди падането на Чиксулубския метеорит е започнала мощна серия изригвания с продължителност половин милион години. Освен това съществува хипотеза за „двойния удар“, според която падането на метеорит в Мексиканския залив заедно с изригването на магма съвместно е унищожило динозаврите.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори