Книги на зверовете

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Книги на зверовете
Wikimedia Commons
Димитър Димитров

Книга на зверовете или Bestarium vocabulum се състои от изображения на животни и птици – редки и обикновени, реални и митологични, добри и лоши. Илюстрираните томове са били особено популярни в северна Африка, Близкия изток и Европа, но те не съдържали само наблюдения от природата, а също и морални уроци, предназначени за средновековните читатели.

Средновековието е време, в което хората са били силно повлияни от религията. Западните християнски народи смятали, че животинското царство и природата са поставени от Бог, за да насочват човечеството. В този ред на мисли хората живеели в природата, но били разделени от нея.

„Характеристиките на животните не са такива по случайност. Бог ги е създал с тези характеристики, за да служат като пример за правилно поведение и да подсилват ученията от Библията“, пише авторът на Средновековен бестиарий Дейвид Бадке (David Badke).

По този начин определени животни олицетворявали определени идеали – лъвът, царят на джунглата, олицетворявал Исус и неговата възвишена позиция. Слонът бил модел за човешки морал и непоквареност, защото се смятало, че слоновете се съвкупяват само веднъж в живота си.

Откъде идва идеята за книги на зверовете и как продължава историята, можете да научите в Древните.

Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори