ВВС на САЩ преминават на чугунени бомби

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© US Navy
Антония Михайлова

Американските военни планират да се откажат от касетъчните боеприпаси и да ги заменят с авиационни бомби Mark 82 Mod 7 с обвивка от здрав чугун.

Отбранителното министерство на САЩ е обявило търг за производството на авиационни бомби Mark 82 Mod 7 с чугунена бойна част, които ще дойдат на смяна на касетъчните авиобомби. Най-разпространената касетъчна авиобомба на ВВС на САЩ е 420-килограмовата CBU-105, която съдържа 40 боеприпаса BLU-108 и е предназначена за едновременно поражение на няколко единици наземна бойна техника на противника на голяма територия.

Касетъчните боеприпаси се смятат за нехуманно оръжие (а дали има хуманно такова?), затова правозащитните организации се опитват да постигат тяхната забрана. Понякога боеприпасите от касетъчните бомби не се взривяват при падане и превръщат местностите в минно поле, което води до многобройни жертви сред мирното население.

Затова към 2019 година американските военни възнамеряват напълно да се откажат от касетъчните авиобомби, като ги заменят с нови Mark 82 Mod 7 с бойна част от чугун. При взрив той се разпада на множество тежки остри отломки и макар поразяващото действие на такава бомба да е по-ниско, отколкото на касетъчната, това изключва появата на невзривени снаряди.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори