ВВС показа колко безшумно лети совата (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Компанията ВВС е публикувала видео, посветено на изучаването на шума от крилата на птиците в полет. В него се демонстрират записи на полет на гълъб, сокол скитник и забулена сова.

Първоначално учените разположили в редица няколко чувствителни микрофона, над които прелитали птиците. Шумът от техните крила при полета на сокол скитник и гълъб се чува ясно, а полетът на забулената сова протича практически беззвучно.

Във втората част на видеото птиците прелитат над пух, при което въздушните потоци от крилете на гълъба и сокола вдигат пуха във въздуха, а потокът въздух от крилата на совата предизвикват само леки вълни.

Както отбелязват авторите, най-шумен е полетът на гълъба – доста голямото му тяло се вдига във въздуха от сравнително неголеми рила, затова му се налага по-често да маха с крила.

Совата, напротив – има по-леко тяло и по-голяма площ на крилата, които е достатъчно да правят само незначителни по амплитуда движения.

По-рано ВВС публикува на своя канал BBC Earth видео, в което разказва как младите забулени сови се учат да летят:

Категории на статиите:
Животни

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори