Вълните убийци общуват и обменят енергия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Рixabay.com
Антония Михайлова

Инженерите от Масачузетския технологичен институт (MIT) са разработили инструмент, който оповестява за наближаваща вълна убиец две-три минути преди появата ѝ до кораба.

Новата система ще позволи на моряците да се подготвят за разрушителния сблъсък с гигантски единични вълни с височина 20-30 метра, неочаквано възникващи в океана, става ясно от публикация в Journal of Fluid Mechanics.

Системата представлява алгоритъм, който събира данни за околните вълни и определя тези, които имат шанс да се превърнат във вълна убиец. В зависимост от дължината и височината на групите вълни алгоритъмът изчислява вероятността от възникване на опасния феномен.

Както и други сложни системи, откритото море може да се представи като хаотична смес от постоянно променящи се точки данни. За предсказване на редки явления (такива като вълни убийци) учените обикновено моделират поведението на всички вълни в стремеж да получат пълна картина на случващото се. Но такъв подход изисква големи измервателни мощности и отнема доста време, което е практически невъзможно да се реализира на бордовите компютри на обикновените кораби.

Затова изследователите от MIT са разработили по-достъпен метод. Те са забелязали, че вълните убийци възникват в еднопосочни полета. Макар повечето морски вълни да се движат независимо една от друга, някои от тях се събират на групи и започват „колективно“ движение – и част от тях са способни да обменят енергия, като в резултат възниква вълна чудовище.

„Тези вълни всъщност говорят помежду си. Те взаимодействат и обменят енергия. Опасният феномен се създава от тази динамика“, отбелязва водещият автор на статията Темис Сапсис (Themis Sapsis).

След това учените събрали статистически данни, натрупани от морските съдове, и изчислили шансовете на различни купове за превръщането във вълни убийци. Съчетанието на статистика и динамика позволило на учените да определят скалата на дължина на най-опасните кандидати. Тези изчисления били доведени до прост алгоритъм.

В резултат за прогнозиране на вълна убиец екипажът на кораба ще има достатъчно данни от радари и лидари.

Категории на статиите:
Наука · Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори