Възбуден паяк прекарал 100 милиона години в кехлибар

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Dunlop et al./Science of Nature 2016
Антония Михайлова

Конкурс за мъжка издръжливост може да спечели древен паяк сенокосец, който е попаднал в смолата на древно дърво непосредствено преди чифтосване и е прекарал във „възбудено състояние“ повече от 100 милиона години в парче кехлибар, твърдят учени в статия, публикувана в сп. Science of Nature.

„При паяците сенокосци детеродният орган понякога излиза навън, когато налягането в кръвоносната им система нараства. Може членестоногото и да не се е опитвало задължително да продължи своя род – напълно е вероятно пенисът да е преминал във възбудено състояние по времето, когато паякът е попаднал в капка смола и се е опитал да излезе от нея“, казва Джейсън Дънлоп (Jason Dunlop) от Музея за естествена история в Берлин.

Дънлоп и колегите му направили това необичайно откритие, изучавайки образци кехлибар в Миянмар, събрани от местни жители и купени от частни колекционери, които на свой ред са предали някои от образците древна смола на учените.

В един от тези образци авторите на статията открили добре съхранен самец на паяка сенокосец Halitherses grimaldii, живял в иглолистните гори на Южна Азия в началото на периода креда преди около 99-100 милиона години.

Необичайността на тази находка се заключава в това, че плененият в смолата сенокесец се намирал във възбудено състояние и неговият пенис, обикновено скрит в тялото, е излязъл навън на около една четвърт от общата дължина на тялото на паяка.

Подобна превратност на съдбата, по думите на Дънлоп, се явява голям късмет от научна гледна точка, тъй като формата на половите органи е един от най-сигурните индикатори на видовата и родовата принадлежност на безгръбначните животни. Авторите на статията се опитали да се възползват от това и да уточнят положението на Halitherses grimaldii на еволюционното дърво.

За съжаление те не успели да сторят това – тези сенокосци, както се оказало, притежавали уникални по форма пениси, чиито аналози не съществуват сред съвременните паяци.

Това според Дънлоп позволява да се говори, че той принадлежи към неизвестно досега семейство членестоноги – халитерсиди, чиито представители вече са измрели.

РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори