Възкресиха същества, прекарали 30 години в ледовете (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Смята се, че хлебарките и плъховете са способни да преживеят ядрен взрив и се явяват „най-оцеляващите“ същества на планетата.

Но тихоходките, известни още като „водни мечки“ – тип микроскопични безгръбначни, близки до членестоногите – се оказали още по-непобедими, сочат нови изводи на учените от Националния институт за полярни изследвания в Токио. Те са успели да възродят тихоходки, събрани преди 30 години в Антарктида. Изследването на учените е публикувано в сп. Cryobiology.

„Фиксирахме документално способността за възстановяване и възпроизводство след реанимирането на тихоходките от образци, получени от замразен мъх в Антарктида през 1983 година и съхранявани при температура -20°С в течение на тридесет и половина години“, се казва в доклада на учените.

Изследователите наблюдавали не само „връщането“ към живот на две „водни мечки“ но, и как едното „възкресено“ същество снесло 19 яйца, от които 14 се излюпили успешно.

Двата образеца започнали да се движат веднага след размразяването. Била им необходима една седмица, за да се възстановят напълно.

„Екземпляр номер едно започна да пълзи бавно на 9-ия ден, започна да яде водорасли на 13-ия ден“, става ясно от доклада. Единият от образците загинал 20 дни след размразяването, а вторият бил способен на възпроизводство след 23 дни.

© Rpgch

© Rpgch

Учените смятат, че тихоходката е оцеляла и репродуктивната ѝ система се е съхранила, защото уврежданията на нейните клетки и гени, предизвикани от окислението, са били сведени до минимум в условия на замразяване. Те се надяват, че изследването им ще доведе до „разбиране на механизмите и условията, лежащи в основата на дългосрочно съхраняване и оцеляване на животните.“

Тихоходките са едни от най-интересните животни в света, тъй като са способни да живеят дълго и щастливо в най-екстремни условия. Тялото на тихоходката има размери 0,1-1,5 милиметра и те се придвижват със скорост 2-3 милиметра на минута.

Съществуват повече от 900 подвида тихоходки и те присъстват навсякъде по света – от най-високите планини до най-дълбоките океани. Те имат 8 лапички (4 двойки) и всяка от тях има от 4 до 8 нокти, напомнящи ноктите на мечка.

Струва си да отбележим, че „събудените“ след 30 годишно замразяване тихоходки не са световни рекордьори – по-рано учените са успели да възстановят жизнените функции на нематоди, прекарали 39 години в замразено състояние.

Категории на статиите:
Животни

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори