Възникването на гравитационните вълни: среща на две гигантски звезди

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Учените реконструираха историята на слелите се черни дупки, от които през миналия септември за първи път бяха регистрирани гравитационни вълни.

Двете чудовищни маси са се развили вероятно от двойна система на две гигантски звезди в ранните времена на космоса. Това е мнението на екипа около Кжищоф Белчински от университета във Варшава, съобщава специализираното издание Nature„.

Гравитационните вълни бяха предсказани от Алберт Айнщайн преди почти 100 години в неговата Теория на относителността. Те се образуват винаги, когато има ускорение на масата и са толкова по-силни, колкото са по-големи масата и ускорението.

Вълните се разпространяват в пространството и могат да бъдат измерени с т.нар. лазерни интерферометри.

1,2 милиарда години по пътя до Земята

Първите в историята доказани гравитационни вълни бяха засечени на 14 септември 2015 г. от LIGO (Обсерваторията за лазерни интерферометри за гравитационни вълни) в Съединетите щати. Техният произход е от две слели се черни дупки, всяка от които с маса около 30 пъти по-голяма от тази на нашето слънце, на разстояние 1,2 милиарда светлинни години от земята.

Според математическия модел на екипа двете черни дупки са възникнали от две гигантски звезди, всяка от които с маса от 40 до 100 пъти по голяма от тази на нашето слънце. Двете са възникнали вероятно около 2 милиарда години след Големия взрив, но не са просъществували особено дълго – само около 5 милиона години са им били необходими, за да изгорят и да формират черни дупки. След това, през следващите 10,3 милиарда години, двете черни дупки са кръжали една около друга на все по-малко разстояние, докато накрая са оформили една голяма черна дупка.

LIGO регистрира последните 0,2 секунди на този космически танц. Заради разстоянието гравитационните вълни са пътували 1,2 милиарда години до Земята. Тъй като двете гигантски слънца са възникнали относително рано в космическата история, тяхната родина по всяка вероятност е някоя по-скоро малка галактика, а не развита галактика, каквато е нашият Млечен път.

Междувременно учените успяха да засекат и второ доказателство за гравитационни вълни – в нощта на Коледа 2015 г. измервателните уреди засякоха отново типичната сигнатура. Този път ставаше дума за сливането на две черни дупки с маса 8 и 14 пъти масата на Слънцето.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори