Възстановяват външността на Да Винчи по ДНК от негови картини

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Учените се готвят да възстановят външността на Леонардо да Винчи благодарение на анализ на ДНК, взета от останки от люспи кожа и косми, съхранени  на картините и дневниците на великия художник и учен, съобщава Sky News.

Работата се ръководи от специалистите от Института „Крейг Вентър“ в Калифорния, които работят по секвениране на човешкия геном.

Учените планират да започнат изследванията с анализ на картината „Поклонението на влъхвите“, която се съхранява във Флоренция.

Поклонението на Влъхвите, Леонардо да Винчи. (Public Domain)

Поклонението на Влъхвите, Леонардо да Винчи. (Public Domain)

Според генетиците на картината може да са останали люспи от кожата на Леонардо да Винчи – от тях може да се извлече ДНК на художника.

Получената ДНК ще се сравни с генетичния материал на живите днес роднини на Да Винчи, а също с ДНК, извлечена от предполагаемите останки на неговите родители.

Генетиците смятат, че ако работата бъде успешна, специалистите ще могат не само да съставят „генетичен портрет“ на учения, но и да възстановят определени черти на неговата външност.

Освен това сведенията за ДНК на Да Винчи ще помогнат на изследователите да открият точното място на неговия гроб.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Генетика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори