Тя вече махна 20 години от възрастта си

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Елизабет Периш, ръководител на американската научноизследователска компания BioViva, е първият човек, върху когото е изпитана успешно подмладяваща генна терапия.

Независимо че първите възрастови изменения се виждат по външни признаци, процесите на стареене се формират и развиват отвътре – на клетъчно ниво.

Крайните участъци на хромозомите се наричат теломери. Те не носят генетична информация, но защитават хромозомите, като изпълняват ролята на своеобразен „буфер“ против износване.

Но всеки път, когато клетката се дели, теломерите постепенно се скъсяват, докато не станат толкова къси, че повече не могат да защитават хромозомите. Като резултат клетката старее и вече не може да изпълнява своите функции.

Ензим с названието теломераза е способен да доизгражда късите теломери. Стареещите клетки на организма, благодарение на теломеразата, отново придобиват способност да се делят подобно на младите и здрави клетки.

Досега методиката на удължаване на теломерите е изпитвана само върху култури клетки и лабораторни животни.

Първият експеримент по изпитване на уникалната методика по подмладяване на човек стартира през септември 2015 година, когато 44-годишната Елизабет се реши да премине два експериментални курса генна терапия, разработени от нейните колеги за забавяне на стареенето.

Първият курс е предназначен за предотвратяване на загубата на мускулна маса с възрастта, а вторият е насочен към увеличаване на изработката на теломераза. Инжекциите били направени на Елизабет в Колумбия, тъй като препаратите не са одобрени от Управлението по надзор на качеството на хранителните продукти и медикаменти в САЩ (FDA).

Сега са станали известни първите резултати от генната терапия и те зашеметяват. Анализите са установили, че препаратите действително са спрели съкращаването на теломерите.

Левкоцитите в кръвта на Периш са станали биологично по-млади, а теломерите се „удължили“ с 20 години. Откритието на компанията BioViva е привлякло вниманието както на учени, така и на инвеститори, а експериментът междувременно продължава и изследователите внимателно следят здравето на Периш.

Всичко за смелия опит на Елизабет Периш, разказано от самата нея, можете да научите тук.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Генетика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори