Ядрото на Земята се охлажда по-бързо от считаното досега

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA's Earth Observatory
Ивайло Красимиров

Вътрешността на Земята се охлажда по-бързо, отколкото смятаха учените досега, според скорошно проучване, което предизвиква въпроси за това колко дълго могат да живеят хора на планетата. Оказва се, че вътрешността на Земята се охлажда по-бързо, отколкото сме изчислили по-рано.

Няма точен график за процеса на охлаждане, който в крайна сметка може да превърне Земята в пустиня, подобно на Марс. Но резултатите от ново проучване, публикувано в списание Earth and Planetary Science Letters, се фокусират върху това колко бързо може да се охлади ядрото чрез изучаване на бриджманит, топлопроводен минерал, често срещан на границата между ядрото на Земята и мантията.

„Нашите резултати биха могли да ни дадат нова гледна точка за еволюцията на динамиката на Земята“, казва в съобщение за пресата професорът от ETH Цюрих Мотохико Мураками, водещ автор на изследването. „Те предполагат, че Земята, подобно на другите скалисти планети Меркурий и Марс се охлажда и става неактивна много по-бързо от предполаганото досега.

Границата между външното ядро на Земята и мантията е мястото, където се осъществява вътрешното топлинно взаимодействие на планетата. Научният екип проучи колко бриджманит идва от ядрото на Земята и установи, че по-висок топлинен поток идва от ядрото в мантията, разсейвайки общата топлина и охлаждайки я много по-бързо, отколкото се смяташе първоначално.

„Тази измервателна система ни позволява да покажем, че топлопроводимостта на бриджманита е около 1,5 пъти по-висока от предполагаемата“, казва Мураками в прессъобщението. „Все още не знаем достатъчно за тези събития, за да определим времето им.“


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Процеси

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори