Япония ще чисти тонове боклуци в земната орбита

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Когато се любуваме на звездното небе, трудно можем да си представим хилядите тонове отпадъци, които обикалят около Земята. Стари и вече ненужни спътници, парчета от използвани ракети, космически боклук от най-различен вид, всичко това обикаля в орбита около Земята и представлява опасност за бъдещите космически мисии. Наред с това, съществува и реална опасност от сблъсък на космически боклук с работещи спътници, което може да създаде проблеми от различен характер в зависимост от функцията на пострадалия сателит.

Според анализ на НАСА около 500 000 парчета отпадъци, способни да причинят сериозни проблеми на работещите сателити или дори на Международната космическа станция, обикалят в орбита около Земята.

По всички данни ситуацията е рискова и спираловидното натрупване на космически отпадъци може да излезе извън контрол. Целият този космически боклук е натрупан само за около 60 години. Това е причина да се работи над различни решения за почистване на космическите отпадъци – от лазерни устройства, които да ги изгарят, до „бомбардирането“ им, така че да бъдат изкарани от орбита, за да навлязат в земната атмосфера и да изгорят там.

Най-новата идея за почистването на космическите отпадъци принадлежи на Японската агенция за аеронавтика, която през следващите два месеца ще тества система за принудително навлизане на отпадъците в атмосферата и тяхното изгаряне. Методът е относително прост и има ниски разходи. Японците го разработват от няколко години. Състои се в използването на мощно магнитно поле, създадено от 700 метров кабел, изработен от супер силни и в същото време еластични метални влакна. Теоретично тази технология може да се окаже способна да обере космическия боклук над планетата като създаде магнитно силово поле, противоположно на посоката на движение на отпадъците.

Ако се удаде на Японската агенция по аеронавтика да контролира ефективно движението на отпадъците, те ще могат да бъдат насочени към земната атмосфера, където лесно ще бъдат унищожени. Новата технология за почистване ще бъде доставена на Международната космическа станция чрез японската транспортна ракета Кунотори 6 към края на тази година.

Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори