Япония ще прави гориво от лед на Луната

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) има за цел да създаде гориво чрез генериране на водород от вода, извлечена от ледените наноси на Луната до около 2035 година.

Според съобщенията използването на водород, получен от Луната, ще намали разходите по отношение на транспортирането на гориво от Земята за космическите проекти, както се изисква в момента, според агенция Kyodo News.

Въпреки че на повърхността на Луната не е известно да има източници на течна вода, изследванията предполагат, че близо до лунния южен полюс може да има леден кратер, който никога не е бил изложен на слънчева светлина.

Япония планира да работи заедно със САЩ в изграждането на голяма космическа станция на лунна орбита, наречена Gateway, през следващото десетилетие, преди да завърши фабрика за горива на лунния южен полюс до 2035 г.

Технологиите във фабриката за горива вероятно ще се фокусират първо върху разделяне на водата на нейните компоненти – кислород и водород с помощта на слънчева клетка, преди да създадат енергия чрез комбинирането им.

Според съобщенията JAXA планира да използва водородното гориво в космически кораб за многократна употреба, който може да транспортира четирима астронавти на двупосочно пътуване до Луната, което ще изисква около 37 тона вода.

Япония също така планира да използва горивото за задвижване на транспортно превозно средство, което може да измине до 1000 км на Луната, като всяко пътуване по повърхността на спътника вероятно ще се нуждае от около 21 тона вода, според Kyodo News.

Новините за проекта идват броени дни след като Хироши Ямакава, президент на JAXA, и Джим Бриденстин, администратор на НАСА, се срещнаха, за да обсъдят двустранното сътрудничество по отношение на лунното изследване.

Двамата се съгласиха да засилят сътрудничеството между двете нации по отношение на напредъка на човешките дейности на Луната като врата към евентуално изследване на Марс.

Все повече страни правят усилия за анализ на водните ресурси на Луната, включително Индия, САЩ и Китай, като китайците планират да изпратят сонда по-късно тази година за събиране на лунни почвени проби.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори