Японски милиардер е първият турист, който ще пътува с космическия кораб на SpaceX

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Японският милиардер предприемач и колекционер на произведения на изкуството Юсаку Маезава, ще бъде първият космически турист на SpaceX.

Частната космическа компания SpaceX, обяви на 17 септември 2018, че първият астротурист, който ще лети на огромния космически кораб Big Falcon Rocket, ще бъде японския предприемач и художник Юсаку Маезава.

Мъск каза, че няма да разкрият колко ще струва на Маезава пътешествието със SpaceX, но обяви, че Маезава е купил местата за целия полет, а не само за себе си. От своя страна Маезава подробно е разяснил намерението си да вземе шест или осем души, хора на изкуството, за да полетят заедно.

Той казва, че вече е направил авансово плащане, но няма да разкрие сумата. Мъск нарече сумата „значима цена“, която би имала „значително въздействие върху програмата BFR“(Big Falcon Rocket).

Кой е Юсаку Маезава?

Маезава е основателят на модната марка Zozo, която има нетна стойност от 2,9 млрд. долара, според Forbes. По време на уеб-излъчването в SpaceX той обяви старта на своя проект DearMoon, в който ще избере следните типове артисти, които да се присъединят към него по време на пътуването през 2023:
Художник, Фотограф, Кинорежисьор, Музикант, Моден дизайнер и Архитект.

Маезава, който казва, че е обичал изкуството още от детството си, иска проектът му Dear Moon и артистите, които ще пътуват до Луната заедно с него, да създадат изкуство, което да вдъхнови поколения и да насърчи световния мир. Уебсайтът Dear Moon и #dearmoon стартираха след уебкаст.

„Луната винаги е там и вдъхновява човечеството“, казва Maезава. „Не ми харесва да съм сам, затова искам да споделя този опит с колкото се може повече хора. Избирам да отида на луната с хора на изкуството.“

„Той е най-смелият човек и най-добрият авантюрист“ казва Мъск. „За нас е чест, че избра нас. Тъй като плаща много пари – няма да разкриваме сумата – това ще помогне за развитието на BFR … „, казва Мъск.

По време на сесията Q & A с репортери, последвала съобщението, Мъск се пошегува, че може би Маезава ще го покани да се присъедини и към екипажа.

Колко все пак ще струва проектът, основан на BFR?

Мъск заявява, че повечето от средствата на SpaceX ще са за текущи проекти, като сателити и космическа станция.

„По-малко от 5% от ресурсите на SpaceX понастоящем се изразходват за BFR. Това ще се промени значително през следващите години „, каза Мъск. Според него очакваната цена на BFR е между 5 и 10 млрд. долара.
Крайната му цел е да отиде на Марс. BFR е проектирана така, че да включва характеристики, които да й позволяват да се приземява и излита от всяка повърхност на планетата.

Собственикът на компанията Илън Мъск е определил 2022 г. като дата за пътуване до Марс.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори