Ел Ниньо чупи 65-годишни рекорди

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Температурата на повърхностния слой на океана по Фаренхайт, 13 август 2015 г. © NOAA
Антония Михайлова

Според специалистите от Центъра по прогнозиране на климатичните изменения при Националното управление за океанографски и атмосферни изследвания (NOAA) в САЩ, тази година явлението Ел Ниньо, получило прозвището Брус Лий, може да стане едно от най-силните за последните 65 години.

Явлението Ел Ниньо е колебание на температурите на повърхностния воден слой в екваториалната част на Тихия океан, оказващо значително влияние върху климата. Жителите на Калифорния, които се огъват под сушата, се надяват, че в региона ще дойдат дъждове, но климатолозите предупреждават, че значителни валежи в Калифорния са падали само в 50% от случаите, когато Ел Ниньо е бил наистина силен.

Майк Халпър, зам.-директор на Центъра по прогнозиране на климата в NOAA, казва, че сушата от влиянието на течението ще се усилва. Веднъж на няколко години скокът на температурата в Тихия океан става по-силен. В резултат Ел Ниньо изменя времето по цял свят, като влияе на Съединените щати в зимния период. В допълнение към сушата в Калифорния Ел Ниньо носи тежки дъждове и сняг в големи области от южната и източната част на САЩ.

Карта на температурните аномалии (градуси по Целзий), 13 август 2015 г. © NOAA

Карта на температурните аномалии (градуси по Целзий), 13 август 2015 г. © NOAA

Ел Ниньо има тенденция да предизвиква проблеми и в други страни по света, провокирайки сезон на урагани в Атлантика. Големи бури може да връхлетят и Хаваите. Тази година активността на тропическите циклони в Тихия океан е много по-висока от обичайно.

Според учените през 2015 година Ел Ниньо може да хвърли предизвикателство на предишните рекордьори 1997–1998, 1982–1983 и 1972–1973 година. Спътниковите наблюдения показват, че сега това явление е по-силно, отколкото през 1997–1998 г., наричано „кралско“.

Според австралийските метеоролози през 2015 г. Ел Ниньо се е активизирал по-рано от обичайното. Активната фаза на явлението обикновено започва през юли и продължава до ноември, но тази година то е достигнало прагови стойности в тропическата част на Тихия океан още през май.

Учените са на мнение, че наводненията в Парагвай също са свързани с Ел Ниньо.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори