Юпитер и Венера се срещат във „Витлеемска звезда“

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Съединение на Венера, Юпитер и Луната над телескопа VLT на Европейската южна обсерватория в чилийската пустиня Атакама. Не е Витлеемската звезда, но явлението е същото. © ESO/Y. Beletsky
Антония Михайлова

В нощта на вторник срещу сряда Юпитер и Венера толкова ще се сближат на небето, че практически ще се докоснат, което ще ги направи подобни на митичната Витлеемска звезда, и ще прекарат в този „космически танц“ малко повече от седмица, съобщава изданието Sky & Telescope.

„За наблюдателите, невъоръжени с телескопи или бинокли, те ще изглеждат като двойна звезда. Всички хора, които преди рядко са поглеждали към небето и не са обръщали внимание на планетите, ще бъдат поразени колко близо ще се озоват те“, разказва ученият Кели Бийти (Kelly Beatty), старши редактор в Sky & Telescope.

Подобни събития, наричани от астрономите „схождение на планети“, протичат доста често, но рядко Венера и Юпитер се сближават на толкова малко разстояние на небосвода. Компания ще им прави ярката звезда Регул, която, независимо от привидната ѝ близост, всъщност се намира на 80 светлинни години от Земята.

© Sky & Telescope diagram

© Sky & Telescope diagram

Малкото разстояние между Венера и Юпитер ще даде на астрономите шанс да получат „семейна снимка“ на тези планети дори с помощта на малки любителски телескопи с тесен ъгъл на обзор.

На тези снимки планетата гигант и Зорницата (или Вечерницата, ако предпочитате) ще изглеждат приблизително еднакви по размер, макар че всъщност не е така – Юпитер е в пъти по-голям от Венера и ще ѝ бъде равен само защото е разположен 12 пъти по-далече от Земята.

Срещата на двете планети, както отбелязват от Sky & Telescope, ще напомня описанието на прочутата Витлеемска звезда, която според легендите посочила пътя към люлката на новородения Исус за „източните мъдреци“.

РИА Новости

Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори