За първи път американска компания имплантира чипове на служителите си

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

32M
Ивайло Красимиров

Напоследък често се говори как роботите ще заемат нашите работни места, но може да се окаже, че има начин да се предотврати това мрачно бъдеще: ние да се превърнем в киборги на работното място (ако не ви се струва, че това е още по – мрачна алтернатива).

Компания от щата Уисконсин стана първата в САЩ, която разработи микрочип импланти за всички свои служители. Мениджмънтът на фирмата заяви, че очаква над 50 служители да се подложат на доброволно чипиране следващата седмица.

Инициативата, която е изцяло незадължителна за служителите, предвижда имплантиране на чипове за радиочестотна идентификация (RFID) в ръцете на служителите между палеца и показалеца. Фирмата се занимава с доставка на снаксове и се нарича Three Square Market (32M).

Веднъж маркиран с имплантанта, който е приблизително с размера на зърно ориз,  служителят ще може да изпълняват редица общи офис задачи само с леко махване с ръка, което не изисква усилия.

„Предвиждаме да използваме RFID технологията, за да управляваме всичко, да правим покупки в кафето в офиса, да отваряме врати, да използваме копирните машини, да влизаме в настолните си компютри, да отключваме телефони, да споделяме визитни картички, да съхраняваме медицинска и друга информация, да плащаме на други терминали с радиочестотна идентификация „, казва изпълнителният директор на 32M, Тод Уестби.

Чиповете използват комуникация на близко разстояние (NFC – near-field communication) и са подобни на тези, които вече се използват в безконтактните кредитни карти, различни мобилни платежни системи и импланти за маркировки за животни.

Всъщност 32М е просто първата компания в Щатите с такива размери (85 служители), която предлага чипиране на работниците си. Шведската фирма Епицентър вече се погрижи за гръмки заглавия в медиите по-рано тази година в Европа.

Според Уестби, когато персоналът бил информиран за програмата, хората реагирали със смесица от нежелание и възбуда, но в крайна сметка повече от половината избрали да участват.

Разходите за имплантацията възлизат на 300 долара на чип – което компанията ще плати от името на служителите. След това на служителите вече няма да се налага да носят ключове карти или смартфони за работа или за идентификация и удостоверяване чрез други системи.

Уестби казва също, че хората не трябва да се притесняват, че техният работодател ще проследява движението им, защото чиповете не включват GPS компонент и са защитени от хакерство.

„Всъщност няма нищо, което да се провали в него, защото е криптирано точно като кредитните карти“, каза той пред ABC News.

„Шансовете да бъде хакнат чипът са почти несъществуващи, защото не са свързани с интернет. Единственият начин някой да го хакне е да разкъса ръката ви“.

Сякаш за да докаже безопасността на технологията, главният изпълнителен директор казва, че съпругата и децата му също ще получат импланти още следващата седмица, което съвпада с организирано „чип парти“ в централата на фирмата в Ривър Фолс, Уисконсин.

Ако служителите по-късно променят мнението си, те ще могат да премахнат импланта.

Чиповете не могат да проследят местоположението на работниците чрез GPS, но все пак могат да дадат на работодателите огромно количество данни за това какво правят служителите и кога – например колко често правят прекъсвания в работата, колко често използват тоалетната, какви закуски си купуват и т.н.

Сама по себе си тази информация изобщо не е безобидна, да не говорим как проблемите, свързани със защитата на личния живот, могат да се увеличат, когато технологията се развие.

„Много неща започват с най-добри намерения, но понякога намеренията се обръщат“, казва пред ABC News председателят и основател на фирмата за защита на данните CyberScout Адам Левин.

„Оцелели сме хиляди години като вид, без микрочипове, има ли някаква специална нужда да се чипираме тъкмо сега? … Всеки сам си решава каква част от личния живот и сигурността си да изтъргува в името на повече комфорт и удобство…“

От своя страна шефовете на компаниите, които стартираха този преход на работното място, не си дават вид да разбират за какво става дума.

„Хората ме питат: имате ли чип? “ И аз казвам: „Да, защо не?“, коментира шефът на шведската компания Епицентър Фредрик Кайшер пред Асошиейтед прес през април.

„Всички те се вълнуват от проблемите, свързани с неприкосновеността на личния живот и това, което означава това и така нататък. А на мен ми харесва да опитвам нови неща, гледам на него като на улеснение и ми помага да си представя по-добре бъдещето“.

„Чип – партито“ на 32M ще се проведе следващия вторник…

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Футурология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори