Етериум загуби 4 милиарда долара пазарна стойност, заради фалшива новина за автомобилна катастрофа

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

pixabay.com
Ивайло Красимиров

В неделя в сайта 4Chan, рай за троловете в интернет, беше публикувана снимка на основателя на криптовалутата Етериум Виталик Бутерин заедно с история за неговата смърт в автомобилна катастрофа: „Фатална автомобилна катастрофа. Вече имаме отговор. Той беше лепилото. Сега ще е трудно за ETH да се възстанови и цялата крипто сфера е в голяма беда.“

Етериум е към днешна дата втората най-скъпа криптовалута в света (след биткойна). Освен това е най-горещата тема на пазара, защото повиши стойността си с 4000 процента само през тази 2017 година и привлече интереса на финансовия елит в световен мащаб. Други технологии също се изграждат на базата на Етериум, което е предпоставка тази криптовалута да се превърне предпочитания блокчейн в световен мащаб.

Цената на Етериум, въпреки експоненциалния ръст, остава волатилна и новината за смъртта на Бутерин само в рамките на един ден изтри 4 милиарда долара от общата пазарна стойност на криптовалутата.

Разбира се, Бутерин си беше жив и здрав:

Неговото селфи, на което държи модерния еквивалент на днешен вестник – парче хартия с последните данни за добития Етериум блокчейн – опроверга новината за смъртта му.

Въпреки фалшивите новини, Етериум се търгува на нива повече от 30 пъти по-високи от стойностите в началото на януари тази година, така че историята се оказа малка пречка пред прогреса на криптовалутата. От друга страна няма съмнение, че манипулациите с фалшиви истории показват слабост при Етериум. Бутерин е добре познатото лице на Етериум и изглежда, че въпреки, че криптовалутата съществува независимо от всякакъв контрол свързан с него, стабилността й е повлияна от неговото здраве.

Също така цялата история осветлява факта, че всички криптовалути са донякъде „наследствено“ волатилни, поне засега. На 21 юни например, единична сделка на стойност много милиони долари предизвика светкавичен срив в цената на Етериум, което е симптом за млада и недоразвита инфраструктура. Този проблем ще бъде решен във времето заедно с развитието на пазара на криптовалути, независимо какво се случва (или не се случва) с техните основатели.

Този епизод обаче най-вече носи изводи за силата на фалшивите новини. Естествено проблемите далеч не са свързани единствено с криптовалутите – това е епидемия, която се разпростира навсякъде, от климатичните промени до политиката, изборите и търсенето на извънземен живот. Решението вероятно е в комбинацията от критично мислене и нови технологии, засега поне е добре, че Бутерин си е жив и здрав.

Категории на статиите:
Футурология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори