За първи път откриха „квартет” от свръхмасивни черни дупки

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

свръхмасивна черна дупка
© ESO/ M. Kornmesser
Антония Михайлова

Астрофизици за първи път откриха „семейство“ едновременно от четири свръхмасивни дупки в центъра на далечна галактика или в гигантски газов облак в съзвездие Рис, на 10 млрд. км от Земята, се казва в статия, публикувана в сп. Science.

„Ако откриете нещо, което според вашите колеги се явява изключително малко вероятно, то ще стигнете до един от два извода – че много ви е провървяло или че вашите текущи теории се нуждаят от модифициране. И изключително редки събития имат силата да опровергават установените теории“, казва Джоузеф Хенави (Joseph Hennawi) от Института по астрономия в Хайделберг (Германия).

Ханави и неколцина други астрономи открили „четворка“ квазари в изключително необичайния обект SDSS J0841+3921, докато наблюдавали тридесет квазара, съществували в ранната Вселена по времето, когато възрастта ѝ била наполовина от сегашната.

Квазарите представляват свръхмасивни черни дупки в центровете на далечните галактики, които активно поглъщат материя и „изплюват“ част от нея във вид на тесни снопове материя, ускорявани почти до светлинна скорост, и установили в тях потоци енергия, чиято светимост десетки или стотици милиони пъти превишава яркостта на Слънцето.

© Hennawi & Arrigoni-Battaia, MPIA

Както днес смятат астрономите, квазарите са или най-активни преди около 10 млрд. години, когато във Вселената активно се формирали първите големи галактични купове. Детайлите на този процес досега остават неизвестни за учените, затова те активно следят квазарите, чието излъчване може да „освети“ газовите облаци, от който се раждат галактиките, и да разкрие техните тайни.

Както отбелязват Хенали и колегите му, за последните години астрономите са успели да открият няколко десетки „двойни квазара“ – две свръхмасивни черни дупки в центъра на една галактика, които се въртят една около друга и постепенно се сближават. По-големи семейства от черни дупки трябва да се срещат значително по-рядко – например според учените шансовете за откриването на „четворка квазари“ били едно на десет милиона опита.

По тази причина авторите на статията били изключително учудени, когато открили в съзвездие Рис галактиката SDSS J0841+3921 и заобикалящия я облак от студен газ от няколко стотин милиарда слънчеви маси, в които обитават четири квазара.

Уникалността на тази галактика не се ограничава с квазарите – според астрофизиците те никога преди не са откривали такова количество неутрален газ, заобикалящ свръхмасивните черни дупки. По думите им това свидетелства, че SDSS J0841+3921 се намира в голям галактичен куп, който тъкмо е започнал своето формиране.

свръхмасивна черна дупка

© ESO/ M. Kornmesser

Както смятат самите учени, едва две от тях се намират вътре в SDSS J0841+3921 и се въртят една около друга, докато двете други са разположени в близки галактики, които се сблъскват или сливат с нея. Подобна идея добре се съчетава с това, че в околностите на SDSS J0841+3921 се намира огромно количество галактики, 20 пъти превишаващи нормата за новородени купове.

От друга страна, засега астрономите нямат обяснение как четирите квазара са могли да се окажат на едно място и защо ги заобикаля гигантска маса студен газ, чието съществуване в галактични купове преди се смятало за невъзможно. Това откритие, както смятат изследователите, свидетелства за необходимостта от преразглеждане на теорията, описваща живота на квазарите и галактичните купове.

Източник: РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори