За първи път показаха пред публика бойния дрон nEUROn

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Европейският боен безпилотен дрон nEUROn беше демонстриран в полет. Събитието беше организирано от Френските военновъздушни сили. Това е първият в историята на аеронавтиката полет пред публика на боен безпилотен самолет с технология „стелт“, контролиран от земята.

Събитието беше организирано от Dasasult Aviation и френските ВВС.

Полетът продължи към 15 минути, като във въздуха към nEUROn се присъединиха многоцелевият изтребител Рафал (Rafale) и пътническият Falcon 8X. Трите самолета са показателни за бъдещето на групата Dassault Aviation, съобщи изпълнителният директор на компанията Ерик Трапие.

nEUROn е европейска програма за безпилотни бойни самолети разработвани от Dassault Aviation и Френската Агенция за отбрана DGA. В проекта са използвани и експерти от Италия, Швеция, Испания, Гърция и Швейцария. Програмата разработва комплексни „стелт“ технологии, както и такива за ракети въздух-земя и др.

Началото на тестовете на nEUROn бе през 2012 г. От декември 2012 до септември 2015 г. бяха извършени 123 тестови полета, като е отчетено, че поставените цели са изпълнени. През май 2016 са извършени и тестови полети за използване на безпилотния самолет при морски условия.

Ето и някои от основните технически характеристики на nEUROn:

дължина – 10 метра,

размах на крилата – 12.5 метра,

нето тегло – 5000 кг.,

максимално тегло – 7000 кг.,

максимална скорост – Mach 0.8 (Mach 1 e равно на скоростта на звука, което значи, че Mach 0.8 е равно на 80% от скоростта на звука),

автономен полет – 3 часа.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
Категории на статиите:
Иновации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори