За първи път в историята: жена беше криогенно замразена в Китай

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

South China Morning Post
Ивайло Красимиров

Криониката представлява процес на дълбоко замразяване тялото на човек с идеята той да бъде ревитализиран след неопределено дълго време. Ако човекът има здравословен проблем, който днешната медицина не може да реши, например или иска да види бъдещето … Друг вариант е да се замрази дълбоко тялото (или дори само мозъка) на наскоро починал човек с надеждата един ден, когато науката позволи това, да бъде съживен. Това е само (научна) фантастика, нали?

Криониката е обект на сериозни научни проучвания и спорове, дали това изобщо е наука или е псевдонаука. Има слухове за дълбоко замразени известни личности, но това естествено е непотвърдено.

Сега  от Китай пристига информацията, че жена е била криогенно замразена. Това е първият подобен случай или поне първият, който се оповестява публично. Жан Венлиан е починала на 49 години от рак на белия дроб. Мъжът й, Гю Юнмин е предоставил тялото й за криогенна процедура. Преди да почине жената е изявила желание да дари тялото си за научни изследвания.

След процедурата извършена от биологичната фирма Инг Фен и университета в Шандонг, тялото на Венлиан е положено с лицето надолу в контейнер с 2000 литра течен азот.

Първото криогенно замразяване вече е факт, но въпросът си остава – доколко научнообоснован е този проект?  Дали това ще си остане биологичен експеримент или един ден криониката ще бъде решение за много въпроси?

Тялото на Жан минава през криогенен процес след първоначалната процедура, последвала смъртта. Снимка: AsiaWire

Тялото на Жан минава през криогенен процес след първоначалната процедура, последвала смъртта. Снимка: AsiaWire

При криониката е важно тялото на току що починалия индивид да бъде замразено много бързо, почти веднага след като сърцето престане да тупти.

Замразяване е донякъде подвеждащ термин за криониката, защото тя е сложен процес на избягване формирането на ледени кристали, които биха увредили тъканите и органите на тялото. Процесът е по-скоро бързо дълбоко охлаждане на тялото. В него се използва химически коктейл от консерванти, като глицерол и пропандиол. Заедно с дълбокото охлаждане те предпазват тялото от процесите на гниене и могат да го съхраняват в стабилно състояние много дълго време. Идеята е един ден тялото да бъде реанимирано на клетъчно равнище и буквално съживено.

Според днешните разбирания и достижения на науката, това просто не е възможно. Това, което е възможно днес и се случва, е някои пациенти да бъдат съживявани от клинична смърт с технологията на кардиологична дефибролизация.

Вярващите в криониката приемат, че смъртта не е дефинитивен акт, а по-скоро е процес.

Учените признават, че този първи акт на криогенно замразяване е сериозна стъпка за развитието на криониката.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори