Забавиха стареенето на клетките от имунната система

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Учени от Великобритания и Испания са изучили връзката между имунитета и процесите на стареене и са разработили специални препарати за забавяне на стареенето на клетките на имунната система.

В предишни изследвания учените изяснили, че клетките на имунната система – Т-лимфоцитите – се контролират от специфични молекули, наречени митоген активирана киназа (МАРК) p38, които оказват затормозяващо действие на редица защитни функции на лимфоцитите.

В новото изследване авторите изяснили, че спиращото действие на MAPK p38 може да се изключи, ако се използва специално медикаментозно лечение. Учените установили, че функциите на старите Т-лимфоцити могат да бъдат възстановени чрез блокиране на MAPK p38 с помощта на специални препарати.

Такава намеса позволява да се изключат от веригата на биохимичните реакции в клетката редица участници, което не позволява на MAPK p38 да оказва влияние на работата на Т-лимфоцитите.

След медикаментозна терапия на стари Т-лимфоцити изследователите забелязали подобрение на функционирането на митохондриите – образувания, носещи енергийните функции на клетките, и наблюдавали нарастване на способността на клетките за размножение.

Учените отбелязали, че с възрастта се наблюдава снижаване на нивото на имунитета. Възрастните често страдат от ракови заболявания и вирусни инфекции. При тях се наблюдава и снижение на ефективността на профилактиката, например ваксинациите.

Работата на учените позволява да се създадат по-ефективни диети с цел поддържане на имунитета на необходимото ниво, както и за забавяне на процесите на стареене – много фармацевтични компании вече са разработили инхибитори на MAPK p38 за лечение на възпалителни заболявания или започват да го правят.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature Immunology.

Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори