Зачестилите нападения на акули намериха обяснение

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© © Albert Kok/Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Зачестилите тази година нападения на тигрови акули над хора в хавайските води по-скоро се обясняват с миграцията на женските, търсещи храна и готвещи се да произведат потомство, смятат американски учени от Университета във Флорида и Хавайския университет.

Както отбелязват учените, от 1926 г. най-големият брой нападения над хора в хавайските води са фиксирани близо до края на годината. Те рядко завършвали с човешка смърт – последния път подобно нещо се е случило преди девет години.

Сега статистиката се е променила – тази година са фиксирани осем нападения на акули, голяма част от тях през август – една от жертвите на морските хищници е загинала.

За изясняването на причините на тези изменения изследователите използвали събрани от тях почти за 10 години данни по миграцията на тигровите акули.

Авторите от 2004 година изучават характера на придвижването на акулите. За това те навремето избрали над сто акули и им поставили акустични излъчватели, с които да събират данни за придвижването им в непосредствена близост до островите от Хавайския архипелаг, простиращ се почти на 2500 километра.

Използвани са и данни от спътници, които забелязвали акули над водата – това допълнително позволило да се уточни маршрутът на тяхното движение.

Учените са установили, че около една четвърт от женските тигрови акули са се насочили от Френч Фригат Шолс, атол от Северозападните острови на Хавайския архипелаг, към самите Хавайски острови.

Според изследователите акулите се готвят да произведат потомство някъде наблизо, а също са търсили храна и по-подходяща среда за обитание, като пътьом нападали хора.

Източник: РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори