Загадъчен остров се появява и изчезва на Титан

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Неочаквана загадка поднесъл космическият апарат „Касини“ на астрономите, изучаващи Сатурн и неговите спътници.
© NASA
Антония Михайлова

Неочаквана загадка поднесе на астрономите космическият апарат „Касини“, който изучава Сатурн и неговите спътници.

Като разгледали снимки от повърхността на Титан – най-големия спътник на шестата планета в Слънчевата система, учените забелязали в едно от „езерата“ на небесното тяло странен обект, който първоначално се появил, а след това изчезнал.

Според изследователите неясният „бял съсирек“ може да е айсберг или струпване на мехурчета газ. Възможно е също снимката да е запечатала буря, което е съвсем нетипично за спокойните „водоеми“ на Титан, отбелязва НАСА.

Астрономите нарекли неизвестния обект „вълшебния остров“, тъй като засега нямат представа какво е запечатал „Касини“.

„Не можем да бъдем сигурни какво е това, тъй като имаме само едно изображение. Но този обект на Титан преди го нямаше“, казва Джейсън Хофгартнер от Корнуелския университет в Ню Йорк.

Титан е едно от най-необичайните места в Слънчевата система. От всички спътници само на неговата повърхност е доказано съществуването на атмосфера. Повърхността на Титан е засипана с дюни, които се състоят от частици замръзнали въглеводороди. Хълмовете се възвисяват над езерата и реките, пълни с течен метан и етан. Тези елементи образуват и облаците, явяващи се източник на валежи.

Гравитацията тук е толкова слаба, че човек, прикрепил към ръцете си крила, може да лети. Но същество от Земята не може да живее на Титан без специални приспособления за дишане – атмосферата на това небесно тяло е пропита със смъртоносния за земляните циановодород.

Титан, който е по-малък от Земята повече от два пъти, често се съпоставя с нашата планета на ранните стадии от нейното развитие. Учените не изключват, че на спътника на Сатурн е възможно съществуването на прости форми на живот.

На картата на повърхността на Титан сега са нанесени десетки метаново-етанови езера. Три големи, които понякога се наричат „морета“, са получили имена на митологични морски животни – Кракен (митично гръцко морско чудовище), Лигея (сирена от древногръцката митология) и Пунга (син на морски бог, баща на акулите и скатовете при новозеландските маори).

Тайната на „белия съсирек“ е свързана с второто по големина езеро – Лигея. Сред снимките именно на това езеро, направени през 2007, 2009 и 2013 г., се озовала една с изображение на неизвестния обект. Петното (по данни на учените то било с 12 мили дължина и шест – ширина) се появява на снимката от 10 юли 2013 г., но липсва на направените по-рано фотографи. Няма го и на изображенията, датирани от 26 юли.

Разглеждайки снимки от повърхността на Титан – най-големия спътник на шестата планета в Слънчевата система, учените забелязали в едно от езерата на небесното тяло странен обект, който първо се появил, а после изчезнал.
© NASA/JPL-Caltech/Cornell

В търсенето на обяснение на аномалията учените изключили грешка в оборудването. Според тях обектът може да е айсберг. Според други версии „Касини“ може да е запечатал повдигнали се на повърхността твърди частици или мехурчета газ, или на снимката са попаднали вълни.

Последната версия особено заинтересувала астрономите, тъй като вълненията на повърхността на водоемите може да са признак за затопляне на Титан (температурата на повърхността на спътника сега е средно минус 180 градуса).

По-рано учените изяснили, че повърхността на езерото Лигея обикновено е гладка като стъкло, височината на „вълните“ не надвишава милиметър. Това се случва поради факта, че на Титан практически няма ветрове. Но това може да се промени, ако времето се затопли. В такъв случай, предричат изследователите, ветровете ще се усилят и на водоемите може да се появят вълни.

Астрономите нарекли неизвестния обект „вълшебния остров“, тъй като още нямат ясна представа какво е запечатал „Касини“.
© NASA/JPL-Caltech/Cornell

Астрономите отбелязват, че на Титан също има смяна на сезони, но за разлика от Земята всеки сезон продължава не по три месеца, както на Земята, а по седем земни години.

В Северното полукълбо, където се намира Лигея, вече четвърта година продължава пролетта и през 2017 година ще настъпи лятото. Има основания да се смята, че в близко време ще настъпи рязко затопляне, констатират учените.

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори