Загадъчната дупка в Ямал – природно явление без обяснение

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Образуването на загадъчната дупка на полуостров Ямал е природно явление, на което все още е трудно да се даде определение.

Такъв извод направиха изследователите от научната група, която отиде на мястото на необичайното явление по поръчение на губернатора на Ямало-Ненецкия автономен окръг за първоначално научно изследване.

Участниците в групата – докторът на геолого-минералогичните науки и главен научен сътрудник на Института по криосфера на Земята към РАН Марина Лейбман и старшият научен сътрудник от Научния център по изучаване на Арктика Андрей Плеханов провели първично оглеждане на загадъчното пропадане, образувано на полуостров Ямал.

В самото начало на полевото изследване учените проверили нивото на радиация и вредни вещества. По данни на уредите няма опасно лъчение на мястото.

След като огледал територията, Андрей Плеханов заявил: „Диаметърът на дупката от вътрешния край е ориентировъчно 40 метра, отвън – 60 м. Фрагменти от изхвърляне се наблюдават на разстояние 120 метра. А за да определим с точност дълбочината, са необходими специалисти със сериозно алпинистко оборудване. Приближаването е опасно за живота, тъй като краищата на образувалите се насипи постоянно се срутват.“

Учените стигнали до извода, че дупката е резултат на природно явление, на което засега не могат да дадат определение. Няма основания обаче да се говори за техногенно въздействие.

„Няма наземно влияние. Внимателният оглед показа, че няма никакви следи от присъствието на човек с техника. Идеите за горящ метеорит също са безпочвени, тъй като трябваше да има следи от обгаряне. На това място е имало изхвърляне на материал от недрата на земята. Не смятам, че той е съпровождан от взрив, защото при такъв се предполага въздействието на високи температури.

Повтарям – следи от обгаряне и овъгляване няма. Това е чисто механично изхвърляне, което по-скоро се е случило поради повишено налягане при замръзване и измененията на обемите на някои кухини, в които е имало запаси на блатен газ (метан). Очевидно наоколо е имало вода, има следи от ручеи“, отбелязва Марина Лейбман.

Под тънкия горен слой на земята на полуострова се намира вечен лед. Стените на ледената котловина, щом Слънцето се покаже и температурата стане положителна (в сряда на полуострова е било плюс два градуса по Целзий), започват да се топят. Но според изследователите силно въздействие и деформация на стените на дупката не се предвиждат.

Учените измерили дълбочината на замръзналия слой в околностите на дупката и по нея в бъдеще вероятно ще определят датата на началото на изхвърлянето. Максималната дълбочина на размразяването била 73 см.

„Много учени, занимаващи се с кватернерна геология, биха пожелали да изучат вертикалните стени на кратера. В научната литература има теория, че на Ямал кръглите езера са се образували от изхвърляне на блатен газ, но дълбоките езера може просто да са следствие от термокарстов процес. Наблюдавайки случващото се днес, виждам, че теорията може да има дълбок смисъл“, коментира Марина Лейбман.

По думите ѝ в бъдеще е напълно възможно да се установи появата на други подобни ями. Един от начините са снимки от Космоса, които на свой ред могат да разкрият историята и на тази дупка. А и според учените в бъдеще пропадането може да се преобразува в обикновено езеро – едно от стотиците хиляди други езера на Ямал.

Напомняме, че преди седмица на Ямал, недалеч от газовото находище Бованенково, пилоти на вертолет открили огромно пропадане с неизвестен произход, на дъното на което се вижда подземна река. Експерти и интернет потребители изказаха различни версии за произхода на дупката – от подземен взрив до техногенеза и дори падане на метеорит.

Тагове:
· ·
Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори