Учени тръгват да изследват загадъчна дупка

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

В Ямало-Ненецкия окръг зейнала необяснима гигантска дупка в земята. Причината за нейното възникване още не е известна.

Някои смятат, че до отварянето ѝ е довел взрив, други са на мнение, че това е работа на метеорит, а трети подозират, че ги баламосват.

Информацията за загадъчната дупка се появила в интернет на 10 юли. Първи за нея съобщили от социалната мрежа „Тюмен-Космопоиск“. В коментарите под видеото те пишат, че дупката се образувала недалеч от газовото находище Бованенково в Тюменска област, че размерът ѝ е огромен и „в нея могат да се спуснат няколко хеликоптера Ми-8, без опасност да се закачат“.

„Възможно е отначало да е имало взрив (Изкуствен? Метеоритен?), след това почвата е пропаднала в доста широка подземна река. Долу се виждат потоци вода. За мащабите на дупката може да се съди по размера на дърветата“, се казва в съобщението.

Както отбелязва „Российская газета“, видеото, което занесъл в редакцията жител на Югра, инженер от авиотранспортната компания, било направено от борда на вертолет в края на март. Това потвърждава съществуването на дупката. Както изяснило изданието, „за пилотите отворът не е откритие. Той се появил още преди няколко години“.

Пресслужбата на губернатора на Ямало-Ненецкия автономен окръг съобщила, че в района на откриването на пропадането ще замине група изследователи, които тръгват още в сряда.

Според говорителя на областта в групата ще има специалисти от Института по криосфера на Земята към РАН и от Центъра за изучаване на Арктика. Планира се учените да направят първоначален анализ на почвата, въздуха и водата, което ще помогне да се изясни причината за появата на дупката.

Авторът на видеото твърди, че зеленината наоколо е гора. Вижда се, че почвата около дупката е изхвърлена нагоре и макар да се уточнява, че гората е джудже, размерите ѝ все пак впечатляват. Видеото за последните дни е гледано от почти милион потребители на интернет.

Тагове:
·
Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори