Загадъчните петна на Церера били портал към нейните недра

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Кратерът Окатор има диаметър 90 км и дълбочина 4 км. © NASA/ JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/LPI
Антония Михайлова

Нови резултати, посветени на Церера, са представени от учените на 47-ата лунна и планетарна конференция във Уудлендс, САЩ. Изследователите са демонстрирали последните снимки на планетата джудже и са разказали, че нейните загадъчни петна може да са „портал“ към недрата на планетата джудже, съобщават НАСА и Science News.

Получените от станцията Dawn снимки на Церера се явяват най-качествените от наличните днес. На тях в подробности може да се разгледа кратерът Окатор с диаметър до 92 километра и дълбочина 4 километра. Вътрешността на кратера е изпъстрена с многобройни линейни разломи, в неговия център са разположени най-ярките петна по повърхността на небесното тяло.

Учените само гадаят за произхода на загадъчните петна. Данните от сондата Dawn сочат, че през деня, когато кратерът е осветен от Слънцето, над петната се наблюдават изпарения. Нощно време той най-вероятно замръзва. Яркостта на петната според учените се обяснява от тяхната природа – те са образувани, по различни предположения, от минерални соли или воден лед.

Карта на съдържанието на неутрони на северния полюс на Церера.  NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/PSI

Карта на съдържанието на неутрони на северния полюс на Церера.
NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/PSI

Възрастта на породите в района на кратера Окатор се оценява на 80 милиона години. Според учените след неговото образуване е настъпило топене на ударния участък на Церера, в резултат от недрата на повърхността на планетата джудже е избликнала вода. Изследователите смятат, че този процес може да продължава и до днес, а неговата природа тепърва предстои да се изясни.

Центърът на кратера Окатор. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/PSI)

Центърът на кратера Окатор. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/PSI)

Планетолозите съобщили и за излишно съдържание на неутрони в района на полюсите на Церера. Това може да означава, че най-голямото съдържание на водород (а значи – и на вода) се наблюдава във високите ширини на небесното тяло, които са осветени не толкова силно, както екваториалните региони. Според учените в замразено състояние ледът на полюсите на планетата джудже може да се е съхранил милиарди години, от момента на нейното образуване.

Кратерът Хаулани. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/PSI)

Кратерът Хаулани. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/PSI)

Също така изследователите обърнали внимание на необичайния състав на кратера Хаулани, чийто състав има значителни разлики. Това може да се обясни с наличието на няколко разнородни материала в неговите недра или физическо въздействие на повърхността на структурата.

В кратера Оксо (с диаметър девет километра), разположен в северното полукълбо на Церера, учените са открили вода, която може да е заключена в минерала или да се намира в твърдо състояние. При това Оксо се явява единственото място на планетата, където вода е открита непосредствено на повърхността. Тук тя може да е попаднала в резултат на свлачища.

Глобална карта на Церера в инфрачервения диапазон. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/PSI)

Глобална карта на Церера в инфрачервения диапазон. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/PSI)

Учените са представили и нова подробна глобална карта на планетата джудже, подробна снимка на центъра на кратера Окатор, както и видео, в което накратко се разказва за последните постижения на мисията Dawn.

Lenta.ru

 

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори