Замъкът Брисак и призракът на Зелената дама (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Замъкът Брисак във Франция. Wikipedia Commons
Антония Михайлова


Замъкът Брисак се намира във френския департамент Мен е Лоар и има дълга и интересна история. Това е историята за La Dame Verte, или Зелената дама.

Брисак е най-високият замък във Франция и е построен от граф Анжуйски през XI век. През XIII век замъкът преминал към крал Филип II Огюст, който го предал на Гийом де Рош. През 1435 г. Брисак станал собственост на Пиер дьо Брезе, богат министър на крал Карл VII, а в 1455 била завършена реконструкцията на замъка. Следващият му собственик станал синът на Пиер – Жак дьо Брезе.

Зелената дама

През 1462 г. Жак дьо Брезе се оженил за Шарлот Валоа, незаконна дъщеря на Карл VII и неговата любовница Агнес Сорел. Шарлот била доведена сестра на крал Луи XI.

Твърдят, че бракът между Шарлот и Жак дьо Брезе бил политически мотивиран, те не се обичали. Освен това двамата имали съвсем различни характери. Жак обичал да прекарва времето си на свеж въздух, да ходи на лов, а Шарлот предпочитала светското общество.Замъкът Брисак и призракът на Зелената дамаНа 31 май 1477 година Жак се върнал от лов, вечерял с жена си, а след това се оттеглил в стаята си. Посред нощ слуга го събудил и му казал, че при жена му е дошъл чужд мъж. Жак с очите си видял двамата любовници и в пристъп на ярост ги убил. След това напуснал замъка, тъй като не можел да понася стенанията на призраците на жена си и нейния любовник.

Замъкът днес

Смята се, че днес само призракът на Шарлот се разхожда из замъка, тъй като никой не е виждал привидението на нейния любовник. Сегашните собственици на замъка, потомците на Рене дьо Косе, придобил замъка през 1502 година, са свикнали с нейното присъствие, но гостите се страхували.

Виждали я в една от кулите на замъка – винаги облечена в зелена рокля. Оттам е и името ѝ Зелената дама. На лицето на призрака имало черни дупки вместо нос и очи. Нейните стонове силно се разнасят нощем из целия замък.

Ancient Origins

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Легенди

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори