Заплаха или близки контакти от VIII вид

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Откакто американският бизнесмен Кенет Арнолд заявил, че на 24 юни 1947 година е наблюдавал над Маунт Рейнир в щата Вашингтон неидентифицирани летящи обекти, човечеството няма покой. За втората половина на 1947 г. повече от хиляда души заявили, че са виждали извънземни.

Чудно е, че преди Арнолд броят на твърденията за НЛО се изчислявали на едно-две на година и те идвали от пациенти на съответните заведения. Опити за извънземен контакт са предприемани нееднократно, но чак посланията на Сейгън получили правителствена подкрепа и били признати официално за полезни.

Ниво на опасност: ниска

Вероятност: ниска

Възможни последствия: практически всякакви – от постепенна асимилация от пришълци до гибел на човешката цивилизация

Вероятни срокове на настъпление: неопределени

Противодействащи мерки: технически прогрес в сферата на въоръжението, излизане в Дълбокия космос, опит да установим контакт първи.

Официално в света се наброяват не повече от десетина уфоложки комисии при правителствата на различните страни. Една от тях – проектът GEPAN при отбранителното министерство на Франция – е била закрита през 1988 година.

На 30 декември 1947 година правителството на САЩ учредява проекта „Знак“ (Project Sign), призван да изучи неидентифицирани аерокосмически явления. Под такива се разбирали не само и не толкова „чинии“, колкото всичко, което ставало над повърхността на Земята и нямало обяснение.

Дори сребристите облаци попадали в полезрението на учените от „Знак“. Проектът бил закрит буквално след година, тъй като не дал резултат – всички съобщения за извънземни се оказвали плод на въображението на гражданите.

ВВС на САЩ неведнъж са създавали комисии по изследване на неидентифицирани аерокосмически явления. Проектът „Синя книга“ (1952−1969) бил най-сериозният. В неговите рамки специални комисии отивали на мястото на предполагаемото наблюдение на НЛО, регистрирали стотици свидетелства, провеждали наблюдения…

Милиони долари били хвърлени напразно. Подобни проекти са създавани във Франция, Великобритания и още редица страни. Днес в света не съществуват официални правителствени организации по търсене на НЛО и осъществяване на извънземен контакт. Възможно е космонавтите да имат инструкции за действия в случай на близки контакти, но те да са засекретени.

Опити за връзка

Човечеството неведнъж се е опитвало да се свърже с извънземни цивилизации. Най-известен е проектът SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) – организация по търсене на извънземен разум. В SETI влизат видни учени, които не вярват в съществуването на НЛО, но смятат, че някъде в далечните звездни системи може да се зароди разум, неотстъпващ по сила на човешкия.

Професорът от Корнуелския университет Карл Сейгън вероятно е бил най-прочутият „контактьор“. Именно той подтикнал правителството на САЩ за три странни проекта, призвани да съобщят на извънземните същества за човешката цивилизация.

Първото послание били две идентични плочи, прикрепени към корпусите на безпилотните космически апарати „Пионер 10“ (1972) и „Пионер 11“ (1973). Двата апарата са имали за задача на първо място провеждането на изследване на Юпитер и Сатурн. Далечната траектория на техния полет водела извън пределите на Слънчевата система.

Последният контакт с „Пионер 10“ е осъществен на 23 януари 2003 година. Карл Сейгън настоял заедно с двете сонди да се изпратят и плочи от алуминий със златно покритие. На всяка плоча се съдържало послание: положението на Земята спрямо пулсарите, схемата на Слънчевата система, изображение на мъж и жена, и схема на двете основни състояния на водородните атоми.

Другата плоча на Сейгън е Златната плоча на „Вояджър“. На плочка от мед е записано огромно количество музика и песни от различни земни култури, гласове на земни жители, 116 снимки на земни и космически пейзажи, флора и фауна, илюстрации от атласа по анатомия, а също приветствие на президента на САЩ Джими Картър.

Апаратите „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“, всеки от които носи на борда си по една такава плоча, са изпратени в Космоса през 1977 г. Връзката с двете сонди се поддържа и до днес, макар че се смята, че „Вояджър 1“ е напуснал хелиосферата.

Търпение, само търпение

Да бъдем честни със себе си: Вселената мълчи и това е странно. От гледна точка на теорията на вероятностите ние не сме сами във Вселената, имаме си хиляди съседи. Но досега с никой от тях не е установен контакт, затова съществуването им е доста съмнително.

Какво следва от това? Заплахата за Земята във вид на нашествие на извънземни агресори (така нареченият контакт от VIII вид) е последната заплаха от Космоса, която следва да се разглежда.

Няма нито едно доказателство за съществуването на извънземни цивилизации и още повече – за агресивно настроение. Остава само мирно да си чакаме контакт, ако той някога се случи.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори