Започва модернизация на Големия адронен колайдер

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© CERN
Ивайло Красимиров

Учените от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) завъртяха ключа на Големия Адронен Колайдер (LHC) тази седмица. Това е първата стъпка в началото на двегодишен опит да се обнови ускорителят на частици. Идеята е да се даде взможност за интензивни бъдещи експерименти, които ще изискват по-високи нива на енергия, отколкото са били използвани досега. В края на този двегодишен период, в началото на 2021 г., колайдерът ще бъде включен отново.

След като се завърне, Големият Адронен Колайдер (LHC или Large Hadron Collider) ще бъде оборудван с два нови ускорителя, които ще помогнат за отключване някои от тайните на физиката.

Построен между 1998 и 2008 г., LHC е 27-километров кръгъл тунел, който се намира на дълбочина от около 175 метра под френско-швейцарската граница близо до Женева. Колайдерът е създаден, за да бъде инструмент за физиците да тестват своите теории за физиката на частиците.

Последният засега двегодишен период на действие на колайдера е между 2013 г. и 2015 г. През 2012 г. учените го използваха, за да наблюдават за първи път частица, известна като „божествената частица“ или Хигс бозон (Higgs boson). Физиците в миналото са предсказали съществуването й, и смятат, че тя е от съществено значение за формирането на атомите. Работата приключи, като спечели Нобелова награда за физика през 2013 г. В момента учените използват LHC, за да анализират начина, по който частиците Хигс бозон се разпадат или се трансформират в други частици.

Само защото колайдерът е временно затворен, не означава, че учените, които работят с машината си почиват. Според изявление на CERN, „изследователите ще бъдат заети по време на спирането, като анализират огромната извадка от данни за евентуални следи на нова физика, които не са имали възможност да се появят“.

Докато това спиране е свързано с планирани подобрения и поддръжка, LHC е излизал принудително от експлоатация няколко дни в миналото, най-скоро заради „сблъсък“ с местната дива природа. През април 2016 г. невестулка се качи в машината и влезе в 66 киловолтов трансформатор, като причини това, което беше описано от Би Би Си като „тежко електрическо разстройство“.

Преди това, през 2009 г., LHC временно спря, след като птица влезе в оборудването.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Физика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори