Защо изневеряват мъжете?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Защо мъжете изневеряват на жените и гаджетата си? Да вземем например знаменитостите – такива личности като Арнолд Шварценегер, Том Круз, Брус Уилис… Всички те имат талант, слава, пари и прекрасни семейства… Впрочем някои имаха. И все пак дори такива мъже търсят нещо настрани. Защо се случва така? Каква е причината мъжете да изневеряват? Според американските (че кои други?) психолози мъжете дават на този въпрос цели девет най-разпространени отговора.

Според Кет Хартлайн, доктор по философия и развитие на човешкия потенциал от университета на Невада, изневеряват около 40% от мъжете. Впрочем този показател не се е променил много от 1950 година насам, когато в резултат на едно социологическо проучване станало ясно, че 50% от мъжете кръшкат в един и същи период от брака. И все пак защо го правят?

Мнението на експерта

Според Дейвид Бъс, професор по психология от Тексаския университет, причина номер едно е, че мъжете търсят сексуално разнообразие, тъй като са развили в себе си желание да бъдат с различни жени. За мъжете дори самият процес на възпроизводство изглежда доста по-прост (само един полов акт в сравнение с девет месеца бременност при жената).

Има ли други причини, които също може да се смятат за важно обяснение на мъжката изневяра? Мъжете просто не са щастливи със своите избраници, а сексът настрани е най-лесното и евтино удоволствие, което да облекчи тежките и скучни дни, прекарвани в нещастен брак.

Според проф. Бъс тази причина е една от най-разпространените за мъжката изневяра. Но да се върнем на твърдението, че жените на известни мъже и мъже с власт също често се сблъскват с изневери на своите половинки.

„Жените се привличат от мъже, които имат власт и статус, тъй като публичната фигура има много възможности”, издава Бъс простата тайна. И не е важно дали вашият съпруг е политик, актьор или водопроводчик – причините, поради които всички мъже изневеряват, принципно са еднакви.

Според Стив Сантагати, автор на популярни книги, посветени на мъжете, 99% от изневерите са поради една много проста причина – скука.

Сега е време да дадем думата на мъжете.

Защо изневеряваме ли?

1. Тя вече не е тази, която беше преди

Средностатистическият мъж не е нито по-добър, нито по-лош от библейския персонаж Адам. И той като своя предтеча също не е в състояние да устои на изкушението на узрелия плод (особено ако жената, на която според идеята не трябва да изневерява, престане да се грижи за външния си вид).

„Ако тя е толкова ленива, че да напълнее, или ако просто не следи външния си вид, няма нищо чудно в това, че мъжът поглежда към други жени”, казва Сантагати.

И потвърждава простата истина, според която жената, която иска да държи мъжа си „на къс повод”, просто трябва по-често и внимателно да поглежда отражението си в огледалото. Но и мъжете трябва да правят същото! Често и те се обезформят, а продължават да изискват съвършенство от половинките си.

„Това са типичните двойни стандарти”, твърди Сантагати. От своя страна мъжете трябва да полагат известни усилия и да се опитат отново да раздухат искрата на отношенията вкъщи, а не настрани.

„Направете така, че тя да се чувства прекрасна, дори ако ви се наложи да послъжете – съветва Сантагати. – Кажете й колко е хубава и колко я цените заради това. Това ще й даде възможност да се почувства секси и сама ще поиска и вие да се почувствате щастливи.”

Сантагати е сигурен, че подобно отношение е способно да доведе до по-желан и приятен секс. С това е съгласна и Сю Джонсън, професор по клинична психология от университета в Отава, Канада.

„Всичко сочи, че когато жената е сигурна във вас и усеща вниманието ви, това ще доведе до подобрение на отношението й към партньора”, потвърждава още една известна истина проф. Джонсън.

2. Тя има проклет характер

Сигурно е трудно да си представим какво друго е способно буквално да тласне женения мъж в обятията на друга жена по-бързо от собствената му заядлива съпруга. „Тя е като ненасмукал се комар – казва Сантагати. – И той не иска да прави секс с жена си и изобщо му се ще да е по-далеч от нея. А най-лесно осъществимото решение е секс с по-разбрана жена.”

Впрочем далеч не всички мъже са съгласни със Сантагати – Стивън Саломон, доктор по философия, нарича такъв подход пълна глупост. „Нито една жена не може да направи такова нещо, което да оправдае изневеряващия съпруг – смята Саломон. – Както и да се развиват отношенията, едва ли това ще донесе полза, ако в крайна сметка води до изневяра.”

3. Тя не ме разбира!

Мъжете, които редовно изневеряват на жените си, често твърдят, че не чувстват разбиране от половинката. Но според Кeт Хартлайн за това далеч невинаги са виновни жените, тъй като често те или са прекалено ядосани, или просто се страхуват да осъществят контакт.

„За мъжете е по-лесно да кръшнат, отколкото да работят над отношенията със своята партньорка – смята Хартлайн. – Често сме свидетели на следното: стаеният дълбоко вътре страх от тясна близост по-трудно се преодолява от мъжете. И много по-лесно им е отново да започнат да изневеряват.” Хартлайн смята, че в дадената ситуация най-полезно е посещението при психолог. Интересно какво би посъветвала професорката двойките, които никога не биха стъпили в кабинета на психотерапевт.

4. В измяната има тръпка

Много от мъжете, които обичат да кръшкат, често стават жертва на собственото си желание да си „начешат крастата”, да почувстват риска, да си поиграят с огъня… Харесва им да го правят. „Това внася определена доза риск – обяснява Сантагати – и този риск се съпровожда от възбуда.” Но ако се следват подобни разсъждения, нима нещо е способно да спре мъжа, който твърдо е решил да мръдне настрани?

Психолозите смятат, че жените трябва да си останат своеобразна загадка и да поддържат искрата на сексуалния живот вкъщи. Всъщност всяка жена е способна да поддържа този огън така, че никой мъж да не поиска да й изневери. Но както смята Сантагати, много мъже изневеряват и от чувство на страх, самота или агресия. „Изневеряващият партньор не може да се справи с тези чувства, което и води до неговата невярност”, казва той. Интересно, какво има предвид професорът?…

5. Настрани като на лов!

Често се случва изневеряващите мъже дори да не могат да обяснят защо го правят. Но със завидно упорство и постоянство хвърлят време и сили в търсене на нещо ново. Всъщност това е сходно с древния инстинкт, когато мъжът е играел ролята на ловец. А в днешни времена просто възприема поредната жена като плячка…

„Възможно е такъв мъж да се е оженил прекалено рано – предполага Сантагати. – Или да му се струва, че още не е опитал всичко.”

Жените могат да се защитят от такива отношения, ако успеят да разпознаят подобно поведение в своя ухажор. За радост на тези, които не са много склонни да слушат разума си, има няколко начина да се разпознае такъв мъж.

Всяка жена може да „надуши” „ловеца”, като наблюдава внимателно как се държи той в присъствието на привлекателна и ефектна жена. Ако момичето не успее, дето се казва, да надене юзди на партньора си още в началото на романтичното запознанство, малко са шансовете да го направи и впоследствие. „Първите три месеца са най-показателни”, смята Сантагати.

6. Това е повикът на природата, мила…

„Такава е природата ни – да сме с колкото се може повече жени – казва Сантагати. – Ако сме видели една жена гола няколко пъти, тя става за нас обикновена. И не е важно колко красиво е тялото ви – ние свикваме с него и искаме да изпитаме нещо ново – нови устни, друга фигура… Ние сме моногамни само защото осъзнаваме, че любовта и приятелството са по-важни от случайните връзки.”

Но Джулиет Уилямс, доцент от Калифорнийския университет в Лос Анжелис, не е съгласна с тези твърдения.

„Няма значение дори най-голямото количество мъжки изневери – това не е биологично обусловено явление – твърди тя. – Така или иначе съществува голям процент мъже, които са моногамни.”

Сложно е да се каже какво е това – еволюция, биология или просто тръпка за нови усещания. Но специалистите, изследващи съпружеската невярност, са съгласни, че мъжете наистина са склонни да търсят различни сексуални партньорки. Впрочем никой не се решава да каже, че даденият процес всецяло се управлява от мъжете. С други думи, силният пол е в състояние да управлява инстинктите си и да не изневерява.

„Повечето мъже потискат желанията си по простата причина, че не искат да поставят на карта социалния си статус, репутацията или брака си – смята проф. Бъс. – Дори един от бившите президенти на САЩ – Джими Картър – например казва в едно интервю, че в сърцето му също има похот, но доколкото ни е известно, никога не й е давал воля.”

7. Това е само секс, скъпа

За повечето мъже сексът и любовта са две напълно различни неща. „Ние смятаме, че можем да обичаме съпругата си и да мечтаем за секс с други жени. Ние разделяме тези понятия в мозъка си”, твърди Сантагати.” Ето такова простичко разделяне на понятията позволява на мъжете с лекота да изневеряват на жените си, без да изпитват никакво чувство за вина. Впрочем има едно изключение.

„Всяко чувство за вина, което мъжът може да изпита след секс, се определя не от самия факт за секса, а от възможните последствия – смята Сантагати. – Дали тя ще го преследва натрапчиво? Ще разбере ли жена му? Ако мъжът е склонен към моногамни отношения, той си задава главния въпрос още преди изневярата – струва ли си? Той трябва да умее да си представи най-лошия сценарий на развитие на събитията, който се заключава в това, че жена му ще разбере и това ще разбие сърцето й. Готов ли е на това?”

8. Не днес, скъпи, не днес…

Нека да погледнем истината в очите. Принципно мъжете се нуждаят от секс по-често от жените. И ако жените им, уморени от грижи по децата и къщата, не са склонни към експерименти, тогава и на най-разбрания мъж ще му доскучае и ще започне да поглежда наляво и надясно. А и по-сексуално активните мъже, които не са намерили съответния партньор, ще продължават търсенето и след брака. Става дума за несъвместимост на сексуалната активност.

9. Изневерявам, защото мога!

Както казва Портос от „Тримата мускетари”: „Бия се, защото се бия!” Ето затова и на нас, мъжете, често ни е тежко да устоим на изкушенията да се хвърлим… Не, не в бой, а в лоното на разврата, особено ако това изкушение е толкова достъпно! Освен това благодарение на развитието на съвременните технологии (основно – интернет) мъжете по-лесно могат да изневеряват буквално всяка минута.

Да, да! Мъжете изневеряват постоянно – разглеждайки някой сайт на лаптопа или порнофилм. И могат да го правят дори до спящата си жена.

„Нямаме предвид контакт на ниво полови органи – уточнява Хартлайн. – Изневярата е всичко, което е способно да пробие дупка в отношенията, включително флирт, сексуално общуване в мрежата и каквито и да било тайни от съпругата.”

И какво? Изглежда, изневярата не е това, което се случва с мъжа, а това, което става в мозъка му.

Източник:  Lifescript

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментари

  • Order Neurontine Overnight Does Amoxicillin Treat Urinary Tract Infections [url=http://buyonlinecial.com]online pharmacy[/url] Calculate Dosage For Amoxicillin 400 5ml Propecia Enfermedad De Meniere Want To Buy Direct Macrobid Low Price

    Ronneve 30 ноември 2017 03:21 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори