Защо пандите не обичат секса?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Въпросът как да се накарат пандите да правят любов занимава отдавна зоолозите. Половият живот на пандите в дивата природа е изучен доста подробно – женските са готови за зачеване само 1 до 3 дни в годината и тези дни се падат в края на март.

Самците започват да се готвят за размножаване отрано – от януари при тях се променя хормоналният профил, семенниците се уголемяват, започват да маркират територията и т.н. Между мъжките започват сблъсъци, в хода на които се определя доминиращата особа.

Тя взема под защита самката и чака, когато тя ще бъде готова за чифтосване. Тъй като при самците брачният период започва по-рано, самката понякога се налага да се спасява по дърветата от прекалено настойчивия кавалер. Самата панда различава самеца по гласа и допуска само този, който е успял да завземе лидерството.

Към лятото пандите губят интерес към размножаването дотолкова, че при самците например семенна течност изобщо престава да се образува. И все пак в природата пандите криво-ляво продължават рода. Проблемът е, че в зоопарковете те се показват като невероятно скромни и дори в брачния период самците не проявяват особен полов интерес към потенциалната партньорка.

Една от причините, според Меган Оуен от Института по опазване на природата при зоопарка в Сан Диего (САЩ), се състои в това, че самците неведнага разбират, че самката е готова за размножаване. Заедно с китайски специалисти и американски колеги Оуен наблюдавала няколко самци и самки на голямата панда, отглеждани в неволя.

Всички животни живеели отделно едно от друго, но можели да контактуват през оградата. Самците винаги били по-общителни, но при самките стремежът за социализация се появявал само близо до размножителния период.

И на самците, както пишат зоолозите в сп. Ethology, им трябвало доста време, за да оценят правилно промените в поведението на женските. Тоест в неволя пандите по особен начин трябва да общуват в навечерието и по време на размножителния сезон, за да разберат самците, че не става въпрос само за покана за общуване, а за нещо повече.

В друга статия, публикувана в PLoS ONE, специалисти от Пекинския педагогически университет, съобщават, че за нормалната сексуална активност на самците големите панди трябва да се съревновават с други особи.

Впрочем връзката между вероятната конкуренция и стремежа да се оплоди самката според авторите лесно може да се провери и в близко бъдеще учените ще опитат да стимулират половото влечение при самците с чужда миризма.

Слабото място в размножаването на пандите в неволя очевидно са мъжките, но може да се надяваме, че с помощта на зоопсихологически уловки демографската ситуация сред тези животни ще се коригира.

Източник: NewScientist

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
Категории на статиите:
Природа

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори