Най-старата панда в плен става на 37 години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© New China TV
Димитър Димитров

На 28 юли, женската панда Джиа Джиа (Jia Jia) навърши 37 години, като така стана най-възрастната панда в плен в света. С това постижение тя постави и два световни рекорда на Гинес.

Вече гигантската панда държи рекордите за  „най-възрастна панда, живяла някога в плен“ и „най-възрастната жива панда в плен“. Възрастта ѝ се равнява на 111 човешки години.

Джиа Джиа съжителства с втората най-възрастна панда в света – Ан Ан (An An), която приближава своя 29-ти рожден ден. Двете панди живеят в зоопарка Ocean Park (Океански парк) в Хонг Конг.

„Гигантските панди несъмнено са едни от най-застрашените видове в момента. Благодарение на грижите в продължение на 16 години, Джиа Джиа постави нов рекорд в продължителността на живота“, казва Блайт Фитцуилям (Blythe Fitzwiliam), който е съдия за Световните рекорди на Гинес.

Предишната най-стара панда в плен е била Дуду (Dudu), която е родена през 1962 година и е доживяла 36 години. Дуду е прекарала по-голямата част от живота си в зоопарка Вухан (Wuhan) в Ченгду (Chengdu), Китай. Джиа Джиа и останалите панди отпразнували рождения ѝ ден със сладоледена торта и 200 пенсионери, които били поканени от управата на Зоопарка.

Преди, дивите панди населявали южен и източен Китай и били разпространени чак до Мианмар и Виетнам, но сега се смятат за едни от най-застрашените видове. Въпреки това, през последното десетилетие, броят на гигантските панди на свобода се е увеличил със 17 процента според  WWF. Последното преброяване е показало, че в природата живеят 1 864 гигантски панди.

„Въпреки преклонната си възраст, Джиа Джиа и Ан Ан се намират в добро здравословно състояние“, казва Сюзън Гендрон (Suzanne Gendron), която е изпълнителен директор в Океанския парк в Хонг Конг. “Джиа Джиа взима лекарства за високо кръвно налягане и артрит, а Ан Ан само за високо кръвно налягане – това е доста често срещан проблем при възрастните панди.“

„Изключително горди сме, че Океанският парк в Хонг Конг вече е дом на най-старата панда, която се намира под грижите на хора“, допълва  Лео Кунг (Leo Kung), директор на зоопарка.

 

Live Science

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Животни

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори