Защо по време на буря се появява НЛО в небето

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Причудливи гигантски „свещи“, ярки петна от светлина и структури, подобни на летящи чинии, възникват в небето по време на бури в резултат на действията на атмосферните гравитационни вълни върху облака, твърдят физици в статия, публикувана в сп. Nature Communications.

Съществуването на своеобразни НЛО, породени от удари на мълнии, е било предсказано още през 1924 г. от Нобеловия лауреат Чарлз Уилсън, създател на прочутата „камера“ за откриване на елементарни частици, но първите подобни „свещи“, или спрайтове („призраци“ на английски) са били заснети случайно чак през 1989 г.

По своята природа те представляват мощни разряди на електричество, протичащи на височина 50–100 километра и простиращи се на няколко десетки километра дължина и ширина. Тези „НЛО“-та обикновено се появяват за много кратко време – около сто милисекунди – след удар на особено силни мълнии. Поради много високата яркост подобни „призраци“ лесно може да се видят с невъоръжено око, ако човек знае накъде да гледа.

Ниню Лю (Ningyu Liu) от университета на Флорида в Мелбърн (САЩ) и колегите му са разкрили природата на тези необичайни изблици, като създали компютърен модел на електрическите „НЛО“ по данни, събрани в хода на въздушни и наземни наблюдения за процесите на тяхното формиране в горните слоеве на атмосферата.

Както показали изчисленията на учените, спрайтовете възникват по време на бури поради това, че атмосферните гравитационни вълни влияят на състоянието на електрическото поле, съществуващо над и под бурните облаци.

За разлика от неуловимите им космологични „съименници“, причината за възникването на атмосферните гравитационни вълни и това как влияят те върху Земята, са добре известни на учените. Те възникват в резултат на взаимодействието на големи атмосферни фронтове с планинските масиви и други големи природни прегради. Следи от тяхното съществуване може да се видят във вълните на повърхността на спокойно море, перести облаци и в някои други феномени.

Когато такива вълни попаднат в горните атмосферни слоеве, те често пораждат силни смущения. На свой ред тези смущения могат значително да влияят на конфигурацията на електрическото поле около бурните облаци. Както обясняват Лю и колегите му, при определена сила и честота на колебанията те пораждат „НЛО“.

„Смущенията с неголеми размери и големи амплитуди се явяват идеални родители за спрайтовете. Ако размерите на смущенията са прекалено големи, то тогава „НЛО“ просто не се появяват. Ако размахът на колебанията не е много висок, то тогава „призраците“ се формират изключително неохотно и бавно“, пояснява Лю.

Подобни механизми на образуване може да са характерни и за други „светлинно-електрически“ шоута, които често протичат в горните слоеве на атмосферата и засега нямат обяснение. Пример за това според физиците може да е загадъчното сияние в горните атмосферни слоеве, чийто източник също може да са разряди на мълнии.

РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Явления

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори