Защо се образуват задръстванията?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова


Понякога изглежда, че задръстванията на пътя изникват буквално отникъде. Ако искате да видите колко лесно може да се образува задръстване дори в най-идеални условия, то можете да изучите следващата симулация, където движението протича в реално време.

Симулацията можете да видите на сайта traffic-simulation.de, където автомобилите се движат в кръг, без кръстовища и светофари. Изглежда – идеални условия, но не. Достатъчно е да погледате движението буквално тридесет секунди и една от лентите задължително ще се задръсти.

Можете да променяте настройките, например плътността на автомобилния поток, ограничението на скоростта или процентното количество товарни автомобили на шосето, и веднага да видите как тези параметри ще повлияят на образуването на задръстването.

Обикновено задръстванията се образуват поради изкуствени препятствия на пътя – затваряне на една от лентите, кръстовища и светофари. Но често тяхната причина се крие в нееднородността на трафика – когато водачът рязко забави, спре или се опитва да се престрои в друга лента.

Ако такава нееднородност е достатъчно голяма, то тя стартира верижна реакция, която бързо води до задръстване.

Един от начините да се предотврати образуването на задръстване може да е поставянето на скоростни ограничения. Когато всички коли се движат с еднаква скорост, няма причини за забавяне или смяна на лентата, движението протича гладко.

За жалост, както показва симулацията, понякога е достатъчен един шофьор със странни решения, за да се задръсти голяма част от шосето. Спасение няма нито в ширината на пътя, нито в броя на лентите. Достатъчно е да погледнете следващата снимка с невероятно задръстване на 50-лентово шосе в Китай.автомобилно задръстване Китаай

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Автомобили · Искам да знам

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори