Защо забравяме за какво сме говорили, когато ни прекъснат?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Антония Михайлова

Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего и Оксфордския университет са открили физиологично обяснение на това, защо хората често забравят какво са говорили, ако изведнъж ги прекъсне например телефонен звън. Изследването е публикувано в изданието Nature Communications.

Според учените едни и същи системи на главния мозък отговарят за спирането или прекъсването на действията и движенията на тялото, както и за прекъсването на умствените действия.

Авторите са анализирали сигналите на мозъчната дейност при 20 здрави хора и сигналите от електродите, вградени в субталамичното ядро при седем доброволци с болест на Паркинсон. В хода на изследванията участниците в експеримента изпълнявали задачи за работна памет.

Така например те трябвало да запомнят последователността на букви. Преди да произведат тяхната последователност, се разнасял неочакван звук, след което учените проверявали колко добре доброволците са запомнили материала и регистрирали мозъчната им активност.

Резултатите от изследването показали, че неочакваните събития се обработват в същата част на мозъка, която отговаря за прекратяването на действията. „Установихме, че информацията за неочаквано или невероятно събитие се насочва към същата система на мозъка, която използваме, за да прекратим рязко действие, което очевидно влияе на нашия непрекъснат поток от мисли“, отбелязват авторите на статията.

Субталамичното ядро представлява лещовиден куп от плътно опаковани неврони. То се явява основна мишена за стимулирането на главния мозък при хора с Паркинсон.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Невро(био)логия

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори