Затъмнението на 20 март – изпитание за енергосистемите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Предстоящото пълно слънчево затъмнение, което ще съвпадне с пролетното равноденствие, може да наруши функционирането на енергийните системи из цяла Европа.

Много европейски страни днес активно използват слънчева енергия. Компаниите оператори с тревога очакват това събитие и се опитват да предпазят потребителите от извънредни ситуации.

Енергийните компании предупреждават, че във връзка с наближаващото слънчево затъмнение са възможни сериозни сривове в енергоснабдяването в европейските страни. По думите на енергетиците ефектът от природното явление на 20 март може да е безпрецедентен, пише авторитетното издание Financial Times.

По данни на енергийните компании през 1999 година, когато настъпило подобно по мащаб затъмнение, само 0,1% от енергията на Европа е била получавана от Слънцето. Но за 15 години потреблението на слънчева енергия е нараснало до 10,5% в общоевропейски мащаби.

В икономиката на някои страни слънчевата светлина е станала един от най-важните източници на енергия. По-конкретно в Германия преобразуването на слънчева енергия е над 25% от електроенергията, получавана от възобновяеми източници. Струва си да отбележим също, че енергийните системи на европейските държави са много тясно свързани помежду си.

Слънчевото затъмнение на 20 март, по изчисленията на астрономите, ще продължи около четири часа. Енергийните компании започват отрано да се готвят за това събитие, за да обезопасят енергосистемите на континента.

Но не всички са настроени песимистично. Патрик Грайхен от немската компания Agora Energiewende смята, че природното явление няма да нанесе голяма вреда на енергосистемите, тъй като отдавна са разработени начини, позволяващи да се балансира работата на станциите, а и времето за подготовка за екстрени ситуации е напълно достатъчно.

На експертите е ясно едно – слънчевото затъмнение ще бъде своеобразен стрес тест за европейките енергетици, тъй като им предстои да изпитат оборудването в условията на необичайно резки изменения в активността на Слънцето. Освен това техните последствия ще станат значително по-осезаеми, ако денят бъде ясен и станциите работят на пълна мощност.

„За 30 минути изработката на енергия от слънчева светлина първо ще се съкрати от 17,5 гигавата до 6,2, а след това отново рязко ще нарасне до 24,6 гигавата“, пояснява Грайхен. По думите му на 20 март европейската енергетика ще получи възможност за миг да надникне в своето бъдеще, тъй като подобен род скокове в енергосистемите още след 15 години вече няма да са такова рядко явление – слънчевите електроцентрали в Европа ще стават все повече.

Но сред мнозина наближаващото затъмнение предизвиква голямо безпокойство. „Това ще бъде ефект на доминото“, смята представителят на компанията ENTSO-E Клер Камю. По думите ѝ с изключването на енергийните централи по време на затъмнението Европа ще разчита на енергоресурсите на съседите.

За да се произведе такова количество електричество, както обичайно, ще бъде необходимо задействането на централите, работещи на въглища и газ, както и ВЕЦ-овете, смята тя.

Както твърдят в ENTSO-E, на 20 март около 35 000 мегавата слънчева енергия, която произвеждат 80 средни електроцентрали, ще изчезнат, а после постепенно ще се върнат в енергосистемите на Европа в течение на два часа.

За първи път слънчево затъмнение заплашва безопасността на европейските електросистеми. Експертите са единодушни, че предстоящото природно явление ще бъде безпрецедентно изпитание за енергийната система на Европа.

Но това изпитание ще позволи да се разбере как се съотнасят амбициозните цели на ЕС спрямо прехода на възобновяеми източници на енергия и безопасността на функциониране на електрическите мрежи, от които зависи всекидневният живот на европейците.

Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори