Здравият сън лекува всички фобии

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© SweetCrisis / FreeDigitalPhotos.net

Антония Михайлова

Фобията е неприятно и мъчително заболяване. Неконтролируемият страх може да бъде провокиран от всичко – насекоми, бездомни кучета, затворени пространства, влизане в метрото, височини… Чувството на парализа и панически ужас се съпровожда от изпотяване, учестено сърцебиене и треперене на ръцете и краката. Учените предлагат революционен, но прост метод за лечение на фобиите – сън. Простата дрямка съществено намалява страха, а най-ефективен е сънят в съчетание с ароматерапия.

Фобията не се поддава на съзнателен контрол – безполезно е да обяснявате, че хлебарките не са опасни, а в метрото всеки ден се спускат хиляди хора и нищо не им се случва. По приблизителни сметки на медиците от различни фобии страдат над 10 млн. души по целия свят. Тъй като мнозина предпочитат да търпят или да избягват провокиращите страх ситуации, без да търсят помощ, точният брой не е известен.

Лекарите твърдят, че повечето натрапчиви страхове се появяват в пубертета или в младежка възраст след травмираща ситуация. Но фобии се появяват и при зрелите хора. Най-разпространеният метод за лечението им е т.нар. систематична десенсибилизация – намаляването на чувството на страх пред обекта или ситуацията. Например, ако човек се страхува от вода, постепенно се приучава към нея – отначало просто се разхожда по брега на морето, после се учи постепенно да влиза във водата и т.н. Тази техника обаче може да се приложи само след като в процеса по психотерапия е установена и проработена основната причина за страха.

Този метод излиза на пациентите доста скъпо – и финансово, и емоционално. В процеса на „привикване” към обекта на фобията човек на първо място трябва да преодолее паниката. Сега учените са открили механизъм, който значително облекчава живота на страдащите от фобии. Ефективно допълнение към психотерапията и прочие методи се оказал… обикновеният сън.

Учените от Харвардския университет в САЩ са провели редица експерименти, доказващи, че сънят може да повиши ефективността на традиционното лечение на фобиите. Затихването на натрапчивите страхове става в резултат на пренареждане в емоционалната памет. Известно е, че подобно пренареждане, свързано с анализ и преработка на емоции става по време на сън. Свързвайки тези два факта, изследователите се замислили над възможността дрямката съществено да подобрява ефекта от „терапията по привикване”.

И не сгрешили. За проверка на хипотезата учените поканили няколко десетки доброволки, страдащи от арахнофобия – страх от паяци. На всяка от тях повече от десет пъти били показвани клипове с живи паяци. Едната група жени гледала клипа първоначално вечер, а след това – сутрин след 12-часов сън. Друга група гледала видеото от сутринта до вечерта, като прекъсването между гледанията траело няколко часа.

Нивото на страх било определяно както по думите на самите жени, така и с отчитане на сърцебиенето, тонуса на лицевите мускули и степента на потоотделяне. Учените отбелязали, че при участничките, които успявали да подремнат между „сесиите”, страхът и отвращението от паяците значително намалял. Дори след нови клипове, в които имало още повече и различни паяци, поспалите участнички реагирали доста по-спокойно. При тези, които не спали между гледанията, страхът от насекомите дори нараствал.

Учените от Харвард обясняват получените резултати с това, че по време на сън протича активиране и пренастройка на емоционалната памет. В съчетание с психотерапия и пълноценен сън човекът е способен доста по-успешно да се бори с фобиите, твърдят те.

Все пак има един проблем – вечер при много хора тревожността се засилва. Затова демонстрацията на предмети на тяхната фобия във втората половина на деня може да доведе до силна уплаха и безсъние. При такива пациентки е добре процедурите да се правят в първата половина на деня, а веднага след това да отделят време за сън, съветват медиците.

Изследователите от Северозападния университет в Илинойс стигнали по-далече. Те открили, че сънят може не само да подкрепи успеха при лечение на фобии, но служи като терапия сам по себе си. За това е необходимо страдащият от паника човек да усети по време на сън миризма, свързана с неговия страх. Ако предметът на фобията не се асоциира с определена миризма, то връзката може да се създаде изкуствено – да му се показват изображения или клипове с плашещия предмет, а същевременно да се пуска някакъв аромат.

По време на изследване на доброволци били показвани изображения на лица, като при демонстрацията на всяко вдишвали аромат, различен за всяко изображение. При показването на една от снимките участниците били подложени на слаб токов импулс. Нивото на страх било оценявано с уреди, регистриращи показателите на проводимост на кожата. След първия етап на експеримента част от участниците отишли да спят. По време на съня около тях била пускана миризмата, която съпровождала показването на една от снимките, и токовия импулс. На следващия ден тестът бил повторен.

Както и в експеримента с паяците, участниците, които спали след първия етап, изпитвали по-малък дискомфорт при показването на изображенията. А колкото по-осезаеми били миризмите по време на сън, толкова по-малък се оказвал страхът. Тези, които усещали миризмите само в период на бодърстване, при следващия експеримент реагирали на „опасната” картина още по-силно.

Засега учените се затрудняват да обяснят причината на тези ефекти. Но самата възможност да се лекуват фобиите със сън, включително с помощта на подобна „ароматерапия”, изглежда доста перспективна.

Източник: Pravda.ru

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори