Зелен лъч над Мауна Кеа

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Jimmy Westlake | Spaceweather.com
Антония Михайлова

Професорът по астрономия Джими Уестлейк на 7 април е заснел зелен лъч над върха на вулкана Мауна Кеа на Хаваите. По думите му няколко студенти също са станали свидетели на появата на изумруден отпечатък на небето.

Зеленият лъч е рядко оптично явление, което може да се наблюдава само няколко секунди при ясно небе и прозрачна атмосфера в момента на изчезването на слънчевия диск зад хоризонта или при появата му над него. Причината е разлагането на слънчевата светлина при преминаването през атмосферния слой.

Когато слънчевите лъчи се пречупват в атмосферата, протича тяхното разлагане, а силата на пречупване зависи от дължината на вълната на лъча. Разлагането в спектъра най-силно се проявява именно при залеза на Слънцето – когато над хоризонта може да се види само горната му част, която включително поради налагането на цветните лъчи един върху друг изглежда синьо-зелена (при това долната е оранжево-червена).

Последният слънчев лъч се разлага и образува няколко лъча – макар че последният би трябвало да се вижда като виолетов, той се разсейва в атмосферата, затова виждаме последния лъч зелен.

За неговото наблюдение е желателен открит хоризонт (в планини, степи или на морето), липса на облаци по време на залеза и чист въздух.

 

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори