Житните кръгове, преди да се наричат така

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

The epoch times
Димитър Димитров

Из масовите медии все по-често се появяват новини за житни кръгове или НЛО.

Много от странните рисунки по полетата смятаме за фалшификации, като първата идея, която ни идва е, че някой е отишъл с косачката си и е създал нещо изключително сложно, за да си направи шега.

Но житни кръгове са се появявали и в далечното минало, когато не е имало косачки.

Историческите свидетелства, преди да съществува терминът „житен кръг“, си приличат много със сегашните. Това не означава, че няма обикновено обяснение на този феномен.

Просто означава, че житни кръгове съществуват отдавна и хората винаги са били запленени и объркани от присъствието им. Някои от обясненията, дадени в историческите извори, насочват към естествени причини, а други буквално ги поставят в сферата на свръхестественото.

Дяволът, който коси

През 1678 година излиза памфлет, чието заглавие е „Косящият дявол: или странни новини от Хертфордшър“. В него се описва житен кръг в Англия:

„Фермер уговарял с беден косач окосяването на три и половина акра овес. Косачът искал прекалено много пари и фермерът се заклел, че дяволът ще му окоси нивата вместо косача. Така и станало, същата вечер нивата с овес блестяла сякаш била обгърната в пламъци. Но на следващата сутрин нивата била окосена прекрасно от дявола или друг огнен дух. Простосмъртен човек не можел да направи това.“

Изглежда, че фермерът е видял ярка светлина, подобна на огън, в нощта, когато нивата му била мистериозно окосена. В памфлета се казва, че фермерът бил прекалено уплашен, за да отиде и да събере окосения овес.

Житни кръгове, направени от бури?

На 29 юли 1880 г. в списание Nature е публикувана статия с име „Ефекти на бурята“, в която житните кръгове са описани детайлно. Част от описанието е:

„Всички изглеждаха по един и същи начин – няколко изправени стъбла в центъра, няколко легнали стъбла, чиито глави бяха подредени поравно, спрямо посоката на формиране на кръга, а от външната страна имаше кръгла стена от стъбла, които не бяха пострадали.“

По-добра плодовитост в житните кръгове

През 1686 година Робърт Плот (Robert Plot), който е бил професор в Оксфордския университет, пише за геометричните кръгове в полетата.

„Земята отдолу е изключително подобрена чрез мазно серисто вещество, още откакто е ударена, въпреки че не започнала да изпуска качествените торове още от началото.“

Хипотезата на Плот за формирането на житните кръгове. The epoch times

Хипотезата на Плот за формирането на житните кръгове. The epoch times

И днес се знае, че земята под житните кръгове е по-плодовита. Плот смятал, че житните кръгове се получават от светкавици или други сили по време на гръмотевична буря. Има спекулации, че Плот е описвал житни знаци, а не житни кръгове.

Житните знаци се появяват при различни състояния на почвата, а най-честият причинител са заровени сгради. Например заровена стена ще повлияе на количеството вода, което може да се събере в почвата около нея. Така ще бъдат повлияни и растенията на повърхността. Това явление понякога създава доста особени форми по нивите.

Хенри VIII е бил доволен от житните кръгове

Джон Лейланд (John Leyland), който е бил хроникьор на крал Хенри VIII, пише във връзка с традиционен английски танц: „Излизаме в ранните часове и научаваме формите, които се появяват в тревата през нощта.“

Факт е, че все още не можем да си обясним появата на житните кръгове, но може би се намираме една крачка по-близо до истината, знаейки, че те са се появявали още преди доста време и не са шега на безделници с косачки.

The Epoch Times

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Легенди

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори